Hírek

Karrier, munka gyerek(ek) mellett

A családdá válás kicsit sem egyszerű. Aztán mire egész jól működik már a dolog és viszonylag olajozottá válnak a hétköznapok, nagyon hamar eljön az a pont, amikor az anyukának vissza kell térnie a munkaerő piacra. Ez pedig az egész család életére kihat.

Kinek hamarabb, kinek később jön el ez a pont, sokszor sajnos rajtunk kívül álló okok miatt. Ilyenkor jön a nagy kérdés: Visszamenjünk-e dolgozni oda, ahol a baba születése előtt dolgoztunk, vagy valami egészen másba kezdjünk? Sokszor ebben a döntésbe szintén bele szólnak külső tényezők. Pl. a régi munkahely munkarendje nem beilleszthető a családi életbe, vagy a gyereket nincs hová tenni, mert nem vették fel bölcsődébe. Sokan, sokféle döntést hozunk, és olyan is van, aki a gyerek/család mellett valósítja meg régen dédelgetett álmait. A következő interjúkban olyan anyukákkal beszélgettünk, akik a gyerekeik születése után kezdtek bele valami újba, ami ma már a megélhetőségüket is biztosítja. Legyen ez példa arra, hogy van munka/karrier gyerek után is!

Károlyi Éva - textil babajátékokat készít

Éva a második gyermeke születése után kezdett el varrni. Teljesen a nulláról építette fel vállalkozását. Kifejezetten egyedi megrendelésre készít babajátékokat. Saját ötletek alapján, minőségi alapanyagokból alkotja meg azt a textil játékot, melyet az anyuka/apuka álmodott meg babájának.

Volt korábban valami kapcsolatod a varrással?

Károlyi Éva: Mindig is kreatívkodtam valamit. Gyöngyöt fűztem, ruhákat díszítettem, egyszerűbb táskákat varrtam. Miután megszületett a kisebbik lányom három évvel ezelőtt, akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a varrással, már a babajátékok készítése felé fordulva. Először csak „címke rongyikat” és babakockákat varrtam, később ezt továbbgondoltam és így született meg a sok egyedi, vidám, szalagos játék. Nem vagyok varrónő, mindent egyedül tanultam meg, autodidakta módon. Folyamatosan képzem magam, hogy minél több ötletemet megvalósítsam.

Minden játékod egyedi?

K. É.: Igen. Nálam a vásárló választja ki a mintát, a színeket, kérhet más formát is, mint a rendelési képen szereplő. Sosem készül a különféle szalagok és anyagok miatt két egyforma játék, a névhímzés pedig teljesen egyedivé teszi a babjátékokat.

Kizárólag babajátékokat készítesz?

K. É.: Nagyrészt igen, de teljesítek olyan kéréseket is, amik nem kifejezetten játékok készítésére vonatkoznak. Így készítettem már például bögremelegítőt, táskát, párnákat, rácsvédőt, de babát is.

Hogy nőtte ki magát ez a "hobby" főállássá?

K. É.: Először csak facebook-os csoportokban értékesítettem, később lett saját céges oldalam. Mikor visszamentem dolgozni, akkor volt egy fél éves szünet, amikor nem hirdettem, de azért akkor is jött megrendelés. Aztán 2015 őszén úgy gondoltam, - és szerencsére a család is-, hogy ezt fő állásban szeretném csinálni. Így kiléptem a 8-4-ig tartó irodai, biztos munkahelyemről és belevágtunk.

Van, aki segít benne, vagy mindent egyedül csinálsz?

K. É.: Én varrok, tervezek, értékesítek, a párom vágja a termékcímkéket, anyagot szerez be, segít az összeállításban, és a gyerekek rendezésében, ha én varrok.

Hogy néz ki egy napod? Mennyit tudsz egy nap dolgozni?

K. É.: Reggel elviszem a gyerekeket bölcsibe és iskolába, ezután válaszolok a beérkezett üzenetekre, megrendelésekre. Frissítem az oldalamat és dolgozom a készülő weboldalon, vagyis marketingezek és adminisztrálok. Ezután még délelőtt varrok, általában 10-15-ig. Ezután ha éppen postára kell mennem, akkor csomagolok is. Ha éppen itthon van a párom, akkor az egyik gyerkőcért ő megy az iskolába, a kicsiért én a postai ügyintézés után. Ha nincs, akkor én megyek mind a kettőért. Délután az itthoni teendőkkel foglalkozom és a gyerekekkel. Ha elaludtak, akkor hímzem a rongyira a neveket és befejezem az apró simításokat az aznap készült játékokon. Ez már kikapcsolódás, mert közben filmet nézünk, beszélgetünk. Ez az előnye, ha a munkád a hobbid! Emellett útközben, a házimunka közben is folyamatosan gondolkozom, ötletelek, inspirációt gyűjtök. Sokkal több az ötletem, mint a megvalósításához elegendő idő.

Van-e segítséged a háztartásban/gyerekek ellátásában, hogy te tudj dolgozni?

K. É.: A párom sokat segít, ha éppen nem dolgozik, akkor elviszi a gyerekeket suliba, bölcsibe. Emellett édesanyám is szokott rájuk vigyázni, így vásárok vagy ünnepek előtt sokat számít, hogy akár két napig is folyamatosan tudok dolgozni.

Mik a távlati terveid?

K. É.: A cél az, hogy egyre többen megismerjenek, és minél több baba arcára mosolyt csaljak. Nyárra tervezem, hogy vásárokon is részt veszek, illetve a külföldi kézműves oldalakon is értékesítem a termékeimet. Több játékötlet is megvalósításra vár, ezeket az év folyamán szeretném elkészíteni. A későbbiekben pedig azoknak az anyukáknak szeretnék segíteni, akiknek tetszenek a címkerongyijaim, babakockáim, de inkább saját kezűleg készítenék el. Ennek megvalósítására találtam ki egy online programot. Gyakorlatilag a legfontosabb cél az, hogy sikeres legyek, abban, amit nagyon szeretek csinálni!

krolyi_va_500_559

Károlyi Éva Facebookos elérhetősége: https://www.facebook.com/kistojasbabajatekok/ Weboldala: http://www.jatekokbabaknak.hu/

 

Bartosné Várkonyi Dalma - Bartosné Várkonyi Dalma bőrművességgel foglalkozik és kisfia mellől, otthonról dolgozik.

Mivel foglalkoztál mielőtt anyuka lettél?

Bartosné Várkonyi Dalma: Legelső tanult szakmám díszítőszobrász, ezt több szakma követte. A szobrászati alapjaimból sokat kamatoztatok a bőrmunkáimban is, kiváló mestereim voltak. Tőlük tanultam meg a szakmunka szeretetét, a kézi munka értékét. Fiatalon több mint 10 évig tanultam rajzolni, festeni is. Mestereim tanítottak meg a térlátás, ábrázolás művészetére, és arra a hitre, hogy kitartó munkával minden megtanulható, elérhető. A legtöbb dolog nem a tehetségünkön múlik, hanem a képzelő erőnkön, és a kitartó munkán, amit az eléréséért teszünk.

Mikor/hogyan kezdtél el a bőrművességgel foglalkozni?

B.-né V.D.: Régi szerelem volt a bőrművesség, de bátortalan voltam hozzá. Végül a férjem támogatása adta, meg azt a belső lökést, hogy belevágjak a tanulásba, itthon a kisfiam mellett, szakkönyvek és szakanyagok segítségével. Eleinte, csak múzeumi tárgyak rekonstrukcióit készítettük, hagyományőrzők számára, hagyományos technikákkal, kézi varrással, minden gépesítés nélkül. Mára kibővültünk, történelmi másolatokra, és modern egyedi darabokra is. A bőrművesség számomra hazatalálás, megérkezés, mintha mindig is, ezt az anyagot kerestem volna. Imádom a tiszta nyers színét, illatát, a temérdek lehetőséget, amit magában rejt, a megmunkálás előtt. 

Hogyan dolgozol? Miket készítesz?

B.-né V. D.: Fontosnak tartom, a környezettudatos szemléletet ezért növényi festékekkel dolgozok, és  nagy részt kézzel varrok. Az egyetlen gépem egy 1929-es Singer, de ő is kézihajtányos. A technikám amerikai gyökerű, az ottani western stílus alapjaiból származik.

Nálunk olyan tárgyak születnek, amiknek jelentésük, lelkük van. Minden tárgyamról, pontosan el tudom mesélni, milyen alakalomra, kinek készült, minden részletük fontos. Minden tárgyam egyedi, egydarabos, a megrendelővel együtt születik meg, sokórányi közös tervezéssel, aprólékos kivitelezéssel, amíg el nem érjük azt, amire igazán vágytunk.

Mikor/hogyan jött az ötlet, hogy otthonról dolgozz?

B.-né V. D.: Az otthonról való munkát, az élet hozta. A fiam sokat betegeskedik, így neki az a legjobb, ha anya vele van itthon. Számomra ez nagy öröm, hogy látom felnőni, és közben egy hagyományos szakmát is életben tudok tartani.

Hogy működik az otthoni munka gyerek mellett? Van segítséged?

B.-né V. D.: Nagycsaládban élünk anyósomnál, így sok segítséget kapunk, amiért hálás vagyok. Nappal a fiammal vagyok, játszunk, alkotunk, kertészkedünk, együtt vagyunk. Este dolgozom, amikor ő már alszik, mert ehhez a munkához csend és figyelem szükséges. A férjem fém-szakrestaurátor és kovács, maximalista a munkában. Ő a legfőbb kritikusom és támaszom. Sokat tervezünk együtt, a történelmi tárgyainkban is ötvözzük kettőnk tudását.

Mik a távlati terveid?

B.-né V. D.: A műhely erősítése, technikáim fejlesztése, tanulás folyamatosan. Szeretném, ha a műhely stabil lábakon állna és tovább adható örökség lenne egy napon, a gyerekeinknek.
Közelebbi tervekben, saját kollekciók kialakítása, ahol a népi motívumok is helyet kapnak, és a szecesszióból is szemezgetnék.  Történelmi rekonstrukcióink kínálatának bővítése, ezzel is őrizve a hagyományokat.  Álmodok külföldi piacról, kitörésről is, idővel, kitartó munkával, minden elérhető úgy hiszem. Abban hiszünk a férjemmel, hogy a minőségi munka megtalálja a maga piacát.

bartosn_vrkonyi_dalma_640_640

Bartosné Várkonyi Dalma facebookos elérhetőségei:  https://www.facebook.com/diszesbormuvek/ https://www.facebook.com/regiidokmuhelye/ weboldala: http://dartleather.blogspot.hu/?m=1

 

Szegedi Tünde - Szegedi Tünde mosható betéteket varr. Még otthon van legkisebb gyermeke, így mellette kell megoldania a munkát.

Mivel foglalkoztál mielőtt anyuka lettél?

Szegedi Tünde: Szakmám szerint pénzügyi-számviteli ügyintéző vagyok. A kicsi születése előtt egy óvodában dolgoztam titkárnőként.

Hogyan kezdtél el mosható betéteket varrni?

Sz. T.: 2012-ben született meg a harmadik gyermekem. Csípőproblémái miatt az orvos szélesen pelenkázást javasolt. Ekkor találtam rá a mosható pelenkákra. A szebbnél szebb pelenkák között akadtam rá egy mosható betét fényképére is. Mivel mindig is küzdöttem a menstruációs problémákkal, arra gondoltam megpróbálom. Varrni akkoriban tanultam, így ez is a tanulás része lett. Egyébként az óta is egy régi háztartási gépen varrok, semmilyen más speciális gépem nincs, még egy endlizőm sem. Egy bolti betétről készült az első sablonom, a helyi boltban, és itthon fellelhető anyagokból. Mondanom sem kell, nem ezek voltak a legszebb darabok, de egyik barátnőm látogatásakor meglátta a pelusok között a ruhaszárítón, és megkért készítsek neki is, majd érkezett a következő „rendelés”. Néhány hónap gyakorlás után, adószámos magánszemélyként létrehoztam egy facebook csoportot, ahol már lehetett rendelni. Akkor úgy gondoltam az a néhány rendelés, ami érkezik, kicsit bepótol a konyhapénzbe, én pedig azt csinálhatom, amit szeretek. A második évben majd négyszeresét varrtam meg az első évben varrottaknak így adószámos magánszemélyből egyéni vállalkozó lettem. Ez idén ismét hatványozódni fog. Kisfiam 3. évének betöltése után munkahelyet váltottam, most rugalmas munkaidőben dolgozhatok, és itthon is folytathatom a munkát. Így most azon szerencsések között vagyok, akiknek a hobbijuk a munkájuk is. Ami a legtöbbet jelenti számomra azok a pozitív megerősítések, amiket a vevőktől kapok. Egyetlen „hibám” hogy elég hosszú a várakozási idő. De mivel mindenki maga választhatja ki az anyagot, így az egyedi megrendeléseket elkészíteni több idő, és ugye munkahelyem is van, 3 gyerekem, és egy háztartás, amit vezetnem kell.

Hogy működik az otthoni munka gyerek mellett?

Sz. T.: Az itthoni munka kicsit nehéz, mivel a kicsi időnként egyáltalán nem engedi, hogy varrjak, vagy szabjak. Olyankor játék közben is igyekszem kihasználni az időt. Pl a benti hintában meglököm, aztán vágok egy betétet, és ha lelassul, akkor újra lököm, közben pedig mondókázunk, énekelünk. Vagy bújócska közben, amíg számolok, addig fordítgatom ki a betéteket, vagy ilyesmi. Van, hogy teljesen jól eljátszik egyedül is, ha elindítunk egy játékot. Pl. felépítjük a vasúti síneket, ő játszik én pedig észrevétlenül kilépek a játékból. Máskor pedig 100 %-ot kér. Olyankor a játéké, és az övé a fő szerep.

Hogy néz ki egy átlagos napod?

Sz. T.: 5 körül kelek, akkor házimunkázok, vagy varrok fél 7-ig, majd ébresztem a nagyokat, akik reggeli után indulnak iskolába. Én átlagosan heti 2-3 alkalommal megyek el a munkahelyemre délelőtt dolgozni. Akkor a párom vigyáz a kicsire, aki szeptemberben fogja kezdeni az ovit. Ha a párom megy dolgozni, akkor a délelőtt a játékkal, és ebédkészítéssel telik. Délben én altatok. Amíg alszik, varrok vagy papírmunkázom, postára megyek, ha van, aki vigyázzon rá. Este a tesók, már jobban lefoglalják a kicsit, így este jobban tudok varrni. Fürdés 8-9 között van, utána kis játék, majd fektetem, altatom a kicsit, és általában én is bealszom vele.

Van segítséged?

Sz. T.: Párommal ketten visszük a két munkát. Mindkettőnknek két állása van így. Egyikőnk itthon a kicsivel a másik megy. Én irodába, a párom műhelybe ugyanazon a munkahelyen, mikor melyikünkre van szükség. Ha itthon van, és ideje engedi, a párom is szabja a betéteket. Ő a férfi energia a női dolgok között.

Mik a távlati terveid?

Sz. T.: Messzemenő terveim nincsenek. Nem is voltak soha. Igyekszem elfogadni az élet adta lehetőséget, és alkalmazkodni hozzá, vagy kihasználni, ha úgy alakul. Amit szeretnék elérni, hogy a vevőimnek ne kelljen 2-3 hétnél többet várni a betétekre. Remélem ez sikerülni fog.

szegedi_tnde_640_640

Szegedi Tünde facebookos csoportja: Női mosható betétek - Tündesz:) https://www.facebook.com/groups/421159531343549/?fref=ts  weboldala: https://tundesz.com/