Szüreti hét az Alsójózsai Kerekerdő Óvodában

Október első hete a szokottabbnál is mozgalmasabb volt az Alsójózsai Kerekerdő Óvodában, ugyanis a hagyományosnak számító szüreti héten több programmal is készültek az óvoda dolgozói a gyerekek és a családok számára egyaránt. Az előkészületek - melyben a szülők is részt vállaltak - már szeptember végén megkezdődtek, de az igazi izgalmak csak ezután következtek.

Minden csoport saját kiállítást rendezett, zöldség- és gyümölcsbábokat készíthettek a gyerekek pedagógusaikkal és szüleikkel együtt. A folyosó így telis tele lett különböző őszi gyümölcsökből kreált figurákkal köztük, uborkahernyó, padlizsánmadár, gesztenyesüni és faragott tökfej. Ez a kiállítás aztán kellemes őszi hangulatot varázsolt az óvoda épületébe, nem is beszélve a gyerekek öröméről, melyet a szülőkkel való közös „munka” és egy-egy figura felismerése okozott.

cikkhez1_1.jpg

Természetesen az óvodai Mihály napi vásár sem maradhatott ki a programok sora közül, amely egy igazi vásári sokadalom látványát idézte. A gyerekek népi ruhákba öltözve sétáltak a csoportok asztalai között, miközben mindenféle portékával igyekeztek telepakolni kis kosarukat. Fizetőeszközként makkot, mogyorót, gesztenyét és egyéb őszi termést használhattak, a megvásárolható árut pedig még korábban ők maguk készíthették el szüleikkel és óvodapedagógusaikkal közösen.

cikkhez2_2.jpg

A pénteken megrendezett családi napon színes programokkal várta az óvoda a gyerekeket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt. Egy néptáncos előadással kedveskedett a Csigacsoport a közönségnek, majd „A kis kakas gyémánt félkrajcárja” című mesét adták elő az óvodapedagógusok óriásbábokkal.(Ezzel az előadással a Vojtina bábszínház által szervezett tavaszi bábtalálkozón nyertes lett bábcsoportunk)

cikkhez3.jpg

Az előadásokat népi ügyességi játékok és kézműves tevékenységek követték, amelyek közül a gyerekek kedvük szerint válogathattak. Természetesen a szülők sem maradhattak ki, számukra is lehetőség nyílott kipróbálni tehetségüket a lufi hajtogatásban, célba dobásban és megcsillogtathatták főzőtudásukat is - babgulyás, harcsapaprikás, rotyogott a bográcsokban, de finom volt a kemencében sült kenyérlángos is.

A nap zárásaként egy minden testrészt megmozgató táncház kerekedett. Így aztán mindenki sok-sok élménnyel, teli hassal és kellemes fáradtsággal térhetett haza a családi fészekbe.

cikkhez4.jpg