A Józsai Könyvtár ajánlja

E heti két könyvajánlónk közül az egyik könyv egy könnyed kalandregény. Szokatlan nézőpontból, a hős előtörténetét és a legenda születését megalkotva nyújtja a jól ismert Robin Hood-történet egy újabb feldolgozását ismerteti a könyv. A másik könyv pedig a kisebbeket invitálja olvasásra, az idődetektívek egy újabb izgalma kalandját ismerhetik meg a gyerekek.

David B Coe: Robin Hood

Robin Longstride a tapasztalt íjász ezúttal Franciaországban harcol a szentföldi keresztes hadjáratról visszatért Oroszlánszívű Richárd hadseregében, aki a francia király egyik várát akarja elfoglalni. Az ostrom azonban balul üt ki, a király meghal, Robin és társai elhatározzák, hogy hazaszöknek Angliába. Útban a tengerpart fele az egyik angol lovag, Sir Robert Loxley halálának is tanúja lesz, rá vár a feladat, hogy hírül vigye Nottinghambe a földesúr halálhírét. A birtokra megérkezve szembesül vele, hogy a sherwoodi erdőben tanyázó titokzatos rablók fosztogatják az állandó háborúskodást finanszírozó súlyos adók miatt, már amúgy is nyomorgó parasztokat. A Loxley család tagjai köztük Robert szépséges özvegye, Marion ráveszik Robint, hogy magát Sir Robertnek kiadva védje meg a birtokot és az embereket az Angliát végromlással fenyegető harácsoló királyi tisztviselőktől és a fosztogatóktól... A kiadvány a most bemutatásra kerülő új hollywoodi mozi (Robin Hood) forgatókönyvéből készült.

robin.jpg

A vikingek varázskardja

Az olvasmányos történelmi kalandregény a vikingek korába viszi el kiskamasz olvasóit. A sorozat alaptörténete szerint négy barát: a cserfes Kim, az okos Julian, a sportos Leon és a rejtélyes egyiptomi macska, Kija kalandos útra indul a múltba. Az ő birtokukban van ugyanis a Szent Bertalan bencés kolostor régi könyvtárának kulcsa. Ez a könyvtár rejt egy titokzatos termet, a Tempuszt, a félelmetes tér-időt, ahonnan bárki a múltba utazhat. A gyerekek Egyiptom és Mongólia után ezúttal a vikingek ősi fővárosába Hedebybe tesznek látogatást, ahol a hatalmi harcok kellős közepébe csöppenek. A várost irányító Erik legyőzhetetlennek hiszi magát, hiszen övé Odin isten varázslatos kardja. Azonban egy támadás során meghal, és úgy tűnik a félelmetes szörnyek, a trollok áldozata lett. Az idődetektívekre vár annak kiderítése, hogy ki volt a gyilkos és közben azt is kiderítik, hogy valóban léteztek-e a skandináv mondavilág mesebeli lényei, a trollok és az elfek. A sorozat hagyományait követve szószedettel záruló, szórakoztatva művelő kiadványt fekete-fehér rajzok illusztrálják.

vikingek.jpg