A magas vérnyomás, mint alattomos betegség

Alattomos népbetegség a magas vérnyomást. Gyakran egyéb betegség tüneteivel is könnyű összekeverni, és ha nem ismerjük fel idejében, igen komoly következményeket, egyéb betegségek kialakulását hozhatja magával. A PÁLM-A-HÁZ Biobolt jóvoltából mindent megtudhatunk erről a betegségről.

A magas vérnyomás (hypertonia) sok esetben nem is okoz panaszokat, viszont csendes kártevőként ez az elhanyagolt betegség fokozatos károsodást okozhat a szervezetben. Ezért nagyon fontos lenne, hogy idejében felismerjük és kezeljük, így megelőzhetőek a súlyosabb szövődmények.

A magas vérnyomásos betegség általában felnőttkorban alakul ki. A legtöbb gyermeknél a magas vérnyomást már meglévő vese vagy szívbetegség okozza, de sajnos egyre nő azon gyermekek száma, kiknél a nem megfelelő életmód miatt már gyermekkorban kialakul a magas vérnyomás. Ajánlott rendszeresen ellenőriztetni a vérnyomást. Amennyiben nincs problémánk, kétévente, ha viszont van a családban magas vérnyomású személy, akkor legalább évente vagy sűrűbben kell ellenőrizni. Amennyiben magasnak bizonyul vérnyomása, szerezzen be egy vérnyomásmérő készüléket otthonra, mellyel naponta többször is mér, és vezessen vérnyomás naplót. Ebbe célszerű az értékek mellé a mérés időpontját is rögzíteni, esetleg pár szavas megjegyzésbe megemlíteni, hogy futás, vagy kerti munka után, esetleg zenehallgatás közben történt az ellenőrző mérés.

A vérnyomásméréskor kapott két érték közül, az első a szisztolés nyomás, mely a szív összehúzódásakor mért magasabb érték. A második a diasztolés érték az alacsonyabb, a szív elernyedésekor mért érték. Akkor beszélünk általában magas vérnyomásról, ha három külön alkalommal kb. egy hetes szünetekkel, nyugodt, pihent állapotban mérve, 140/90 feletti értéket kapunk. Mindegy, hogy a szisztolés vagy a diasztolés érték a magasabb, mindkét esetben hypertoniáról beszélünk.

A vérnyomás egészséges emberek esetén is ingadozik, változik. függ a napszaktól, fizikai aktivitástól vagy egyéb hatásoktól. Nem azonos reggel és este, megnő sportolás, fizikai munka, szex közben vagy stressz hatására. Míg hypertoniás személyeknél ez az emelkedés tartós maradhat, addig az egészséges személyek esetén ez az emelt érték viszonylag hamar visszaáll a megfelelő értékre. Magas vérnyomású személyeknél az orvos gyakrabban ír elő egyéb kontrollvizsgálatokat is, az egyéb szervek károsodását megelőzendő.

A magas vérnyomás első tünetei lehetnek : - visszatérő, reggeli fejfájás, tompa tarkó vagy halánték környéki lüktetés, mely fokozódik ha előrehajlunk, - bizonytalanná válik egyensúlyunk, - romlik koncentrációképességünk, - gyakori tompa mellkasi nyomás, - visszatérő szapora szívdobogás, - ok nélküli izzadás, - gyakori, múló látászavar. Súlyosabb esetek is maradhatnak tünetmentesek, de gyakrabban előfordulhat orrvérzés, esetleg eszméletvesztés is.

vernyomas_meres.jpg

A magas vérnyomás kihatással van az érrendszerre, először a szemfenék erein lehet észrevenni. Ha nem kezeljük, komoly szövődmények alakulhatnak ki. Az érfalak megrepedhetnek, főleg az érfal betegsége vagy gyengesége esetén. Ez az érrepedés a szervezetben bárhol előfordulhat, a fő verőerek illetve agyi erek sérülése komoly, végzetes következményekkel is járhat.

A magas vérnyomás fokozhatja az érelmeszesedés folyamatát is. Érelmeszesedés a szervezetben bárhol előfordulhat. A szem ereinek szűkülete látásromláshoz, vagy akár a látás elvesztéséhez, vaksághoz is vezethet. Agyi érszűkület, agyérgörcs (stroke), szívinfarktus, a szív fokozott igénybevétele, szívelégtelenség is kialakulhat. A végtagokon az érszűkület akár a végtag amputálásával is járhat. Az érszűkületek miatt romolhat egyes szervek vérellátása, így ezen szervek károsodhatnak, pl. vesezsugor stb. Az érelmeszesedés legfőbb okai között a magas vérnyomás, a magas vérzsír értékek (koleszterin), néhány típusú kórokozó, allergiás reakciók, dohányzás, cukorbetegség, vesebetegség, elhízás, stressz vagy genetikai hajlam található.

A hypertonia összefüggésbe hozható a génekkel is. Akinek a családjában előfordult magas vérnyomásos betegség, annál nagyobb ennek a kialakulásának veszélye is.

A testsúly is nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. A túlzott elhízás, főleg a hasi elhízás olyan kedvezőtlen folyamatokat indíthat el a szervezetben, melyek hatására emelkedhet a pulzusszám, növekedik a só és folyadék visszatartás, nő a vérzsír szint (koleszterin) ami érelmeszesedéshez vezethet, és ezzel tovább emeli a vérnyomást. A túlsúlytól való megszabadulással jelentősen csökkenhet a vérnyomás.

Sok esetben nem igazán határozható meg pontosan a magas vérnyomás kialakulásának oka. Ezeket nevezzük primer vagy elsődleges hypertoniás eseteknek. Az esetek 5-10%-ában pontosan meghatározható a magas vérnyomást kiváltó ok. Ezek a szekunder vagy másodlagos hypertoniás esetek.

A nem megfelelő életmódhoz az étkezési szokásaink kedvezőtlen alakulásai is hozzá tartoznak. A túlzott só fogyasztás a víz megkötésén keresztül növeli a keringő vér mennyiségét. Ugyanakkora érrendszerben több vér magasabb vérnyomást eredményez. A túlzott alkohol fogyasztás is hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez. de itt meg kell említenünk, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, ami felnőtt férfiak esetén max. napi 2 egység, felnőtt nők esetén max. napi 1 egység (1 egység = 1 pohár sör, vagy 1 dl bor, vagy 3 cl rövid ital) a szív és érrendszeri betegségekre jótékony hatással lehet. Segít ellazulni, stressz oldó és segít ellazítani a nyakban található izmokat. Ám célszerű gyógyszeres kezelés esetén az orvos véleményét megkérdezni és betartani.

A dohányzás szintén kedvezőtlenül hat a vérnyomásra. Azon felül, hogy emeli azt, károsítja az erek falát. A cigaretta merevvé teszi az ereket, így rontva azok tágulékonyságát. Fokozza a vérrögképződés veszélyét, és emeli a káros koleszterin (LDL) szintet. A magasabb LDL koleszterin szint miatt megnő a kirakódás, az érszűkület kialakulásának veszélye. Így csökken a szervek vérellátása, romlik működésük és nő a vérnyomás.

A stressz is emeli vérnyomásunkat és a depresszió. A stressz a szervezetben egy vészreakciót vált ki, melynek hatására adrenalin szabadul fel, átmenetileg emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás. Ez természetes állapot, de akinél a stressz folyamatosan jelen van, annál a vérnyomás növekedés maradandó lehet. Ennek oka még nem teljesen ismert, valószínűleg a szokásokban keresendő. A feszültség levezetésére - nagyon helytelenül - sokan az evést, az alkoholfogyasztást a dohányzást választják.

A folytatásban megtudhatjuk, milyen természetes gyógymódokkal vehetjük fel a harcot a hypertonia ellen!