A Józsai Könyvtár ajánlja

Ismét két könyvet ajánlunk a figyelmükbe: az egyik könyv gyerekeknek és mesekedvelő felnőtteknek, a másik könyv a családi élettel kapcsolatosan felmerülő problémákról szól felnőtteknek.

Csukás István: A Nagy Ho-ho-ho-horgász kórházban

A Nagy Horgász egy reggel borzalmas üldözős álomra ébred, de ez semmi ahhoz képest, ami a való világban várja: a szomszédok ugyanis felújításba kezdtek, ami leviselhetetlen zajjal, felfordulással, kosszal jár. A Nagy Horgász és a Főkukac egész délelőtt törik a fejüket a megoldáson, míg végül megtalálják az ideális lehetőséget: néhány súlyos betegség szimulálásával biztosan kórházba utalják majd, ahol nyugiban kivárhatja a sok kalapálás és fúrás végét. Be is tanul néhány remek köhögési és nyögési fajtát, s már aznap este a kórházban hajtja álomra a fejét. Ki hinné, de igaz: a kórtermek legalább annyi kalandot tartogatnak mint a nyári folyópart... A bájos mesét Sajdik Ferenc remek humorú rajzai kísérik.

horg__sz_270.jpg

Családi boldogság, családi pokol? - Az együttélés művészete

Korunk legnagyobb szabású, kevés kivétellel talán mindenkit érintő kollektív terhe a magánélet, különösen a párkapcsolat és együttélés klasszikus formáinak egyre nyilvánvalóbb felbomlása, jobb esetben is megkérdőjeleződése. Az önkéntes és kényszerű szinglik száma ugrásszerűen nő, s ezzel párhuzamosan a házasságkötések (és persze a születendő gyermekek) száma évről évre csökken. Akik mégis "bevállalnak" egy másik embert az életükbe, sokszor nem lépnek túl az élettársi viszonyon - se szeri, se száma az elvált, kereső, megkeseredett, bizalmatlan és sérült embernek. Ezeket a tipikus jelenkori családi problémákat veszik górcső alá a Mesterkurzus előadói: csupa, a maga területén komoly szaktekintélynek számító lélekbúvár, gyógyító. A tárgyalt témák között (sok egyéb mellett) olyanokat találunk, mint a szülő és gyerek közötti viszony, a családi pokol titkolása, a boldogság kritériumai - és alkalmatlanságunk okai, a múltból, tradíciókból eredő bajok, családi játszmáink és örökségünk, a szeretet hiányának okai. Az előadók között találjuk Ranschburg Jenőt, Csernus Imrét, Tari Annamáriát, Vekerdy Tamást, Popper Pétert, Czeizel Endrét, Mohás Líviát és kollégáikat, akiknek rövid szakmai életrajza zárja a széles körben ajánlható, érdekfeszítő kötetet.

csal__di_270.jpg