Józsa - Debrecen zöld szigete

Ezzel a címmel jelent meg riport Balázs Ákos képviselőnkkel e héten a Debrecen újság hasábjain. A cikkből kiderül, hogyan látja Józsát és a településrész további fejlődési irányát Balázs Ákos, aki 12 éve a városrész képviselője.

Csak Józsán működik házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - emiatt is nevezi Balázs Ákos városatya Debrecen zöld szigetének a településrészt. A városrészben ökoiskola és zöld óvoda működik, Euro 5-ös motorú, új buszok közlekednek; a levegő kiváló, Józsát átszeli a Tócó, Alsójózsát körbeöleli az erdő, Felsőjózsa pedig a környék legmagasabb pontja. Itt van Debrecen egyetlen, megmaradt nagy bellegelője, ami ma helyi védettségű. Debrecent és Józsát kerékpárút köti össze, s a Bocskai utcában is vezet ilyen sáv.

A Józsa déli részét (többek között 5500 választópolgárt) képviselő, 37 éves Balázs Ákos tősgyökeres józsai. 1998 óta önkormányzati képviselő; a józsai részönkormányzatot is vezeti, a közgyűlésben tagja a tulajdonosi és környezetvédelmi bizottságnak. Részt vesz a helyi közösség munkájában, tagja a településfejlesztő egyesületnek és a polgárőrségnek. "Civilben" egy szociális szervezetet irányít. Feleségével a két óvodás kislányukat nevelik, s egyik legkedvesebb szabadidős programjuk a közös biciklitúrázás.

BA_450_kicsi.jpg

Balázs Ákos: "Legyen a település központja a Józsapark"

A ciklusban játszótér épült a Kiserdő utcában és a Józsapark mögött, mindenhol befejeződött a csatornázás, s elkezdték leaszfaltozni a Tokaji utcát, mely újabb kijáratot teremt Alsójózsáról a főút felé az új lakóparkon át. A Lorántffy-iskolában és a Gönczy-óvodában kicserélték a nyílászárókat (itt új bejárat is épült), a Kerek Erdő Óvodában burkolatcsere volt. A buszokkal már a Dobozi-lakótelepig lehet utazni, nincs szakaszhatár.

A Tócó-park kapcsán Balázs Ákos hangsúlyozta: képviselőtársával, Somogyi Bélával úgy álmodták meg a Józsaparkot, hogy a környező terület is megújuljon, s pihenő-sétálóövezet jöjjön létre. A munka első része volt a játszótér átadása; oda még idén újabb eszközöket helyeznek, majd sétányt alakítanak ki a Tócó mentén a legelőig. Ott információs táblák lesznek a helyi növény- és állatvilág bemutatására.

A nagylegelőn tanösvény épül, s a tanyaépületet turisztikai és látogatóközponttá alakítják - az őshonos szürke marha, racka juh és mangalica megismertetésére. A terveket Aradi Csaba ökológus, a város díszpolgára dolgozta ki a képviselők és az önkormányzat felkérésére.

A jövő feladatai közé tartozik: a járdák és az utak felújítása, az intézmények továbbfejlesztése, körforgalmi csomópont létesítése az ipari park és a fatelep között, valamint a Sillye Gábor utca - főút felőli - végén. Fontos a közbiztonság további erősítése és az, hogy a Józsapark igazi központtá váljon, s minél többen vegyék igénybe a szolgáltatásait. A válság elmúltával remélhetőleg minden üzlete jobban prosperálhat, s biztató az új közösségi ház, a könyvtár és az egészségház látogatottsága is.

A tömbfeltáró kezdeményezések és az új lakópark révén a lakosságszám növelésére is lehetőség nyílik majd - Balázs Ákos azt szorgalmazza, hogy ezentúl is főleg kisgyermekes családok költözzenek Józsára.

V. A.

Forrás: Debrecen Újság