Józsai utcanevek 10.

Utcanevek sorozatunkban ezúttal a Deák Ferenc utca eredetével, névadójával ismerkedhetük meg.

Deák Ferenc utca

Az utca a "haza bölcsé"-nek, Deák Ferencnek (Söjtör, 1803. október 17. - Budapest, 1876. január 28.) a nagy államférfinak a nevét viseli.

Deák történeti nagysága, személyes kiváló tulajdonságaitól eltekintve abban áll, hogy az örökös közjogi viszályokat elhárítva a nemzet útjából, az uralkodóház és az örökös tartományokhoz való viszony teljes, törvényes tisztázása által nemcsak az alkotmányt és a nemzet létét erősítette meg újra, hanem lehetővé tette az ország kifejlődését, anyagi és szellemi művelését. Rendkívüli érzéke volt tudományokhoz; tudta, hogy nemzete csak ezek segítségével boldogulhat.

Érdekesség, hogy Vörösmarty Mihály halála előtt Deákot kérte fel gyermekei, Béla, Ilona és Erzsébet gyámjának. Deák közadakozást szervezett az árvák számára, de miután a cenzúra megtiltotta a felhívás közzétételét, 800 magánlevelet írt és így néhány hónap alatt százezer forintnál is többet gyűjtött össze, ami akkor tekintélyes összeg volt. Deák naponta öt forintot osztogatott szét a város koldusai közt, az egy forintos bankjegyeket sétái előtt zsebébe hajtogatta. Nem fogaton, hanem a korabeli tömegközlekedéssel, az omnibusszal utazott a városban.

A Deák Ferenc utca Felsőjózsa egyik legrégebbi utcája, a Szentgyörgyfalvi utat és a Felsőjózsai utcát köti össze.

De__k_450.jpg

Köszönet az utcák bemutatásáért, a Józsai Könyvtárnak!

Forrás: Tóth Pál: Debreceni utcanevek