A Józsai Könyvtár ajánlja

E héten is két könyvet ajánlunk a figyelmükbe, az egyik az utazni vágyóknak, a másik könyv pedig egy izgalmas ifjúsági regény.

Török Árpád: Marosvidék útikalauza

A Maros-vidék Erdély legnagyobb tájegysége, amely átfogja a Kárpát-medence valamennyi sajátosságát. Erre a vidékre kalauzolja az utazni szerető olvasókat az erdélyi magyar földrajztanár kötete. A tematikus, tehát könnyen használható, regionális sorozat részeként (bár a sorozat korábbi két kötete nálunk nem került forgalomba) megjelenő útikönyv százkilencvenkét települést mutat be, s közel kilencven jeles személyiségről tudhatunk meg adatokat. A könyv elkalauzol a székelyek-szászok-mócok földjére, a Küküllők, az Aranyos, az Erdélyi Hegyalja és a Partium vidékeire. A kötet számtalan egyéni gyűjtésből származó adatot, valamint fekete-fehér fényképfelvételeket is közöl. A kötet végén huszonnégy táblán rengeteg színes fotó kalauzol el a látnivalók között. A fényképek az Erdélyt jól ismerő Hamburger Ferenc alkotásai. A kötetben találhatunk több, stilizált részlettérképet, melyek a szerző munkái, a vonalas rajzokat lányával, Török Andrea Ribanával készítették közösen. A borítóterv pedig a kiadó, Kisgyörgy Tamás képzőművész munkája. Külcsínre nem annyira vonzó, ám tartalmas kiadvány, mely minden, a térségbe utazó számára hasznos olvasmány lehet. A szerző tervei szerint a sorozatban még két kötet követi: az egyik Észak-Erdélyt és Bukovinát mutatja be, az utolsó pedig Erdély tematikus kalauza lesz.

marosvidek_300.jpg

Terri Farley: Musztángszív

A Nevadai-síkság sivatagos tájaira kalauzol bennünket az új sorozat, amelynek kötetei a vidék világhírű vad lovai és a velük egy közösségben élő emberek életét mutatják meg az olvasónak. Az első kötet egy Samantha nevű lány, és lova, Blackie történetét beszéli el. A regény kezdetén megtudjuk, hogy Blackie korábban egy majdnem végzetes kimenetelű balesetbe sodorta gazdáját. A baleset után Sam-et elválasztották a családjától, és szeretett vad musztángjaitól. Sam két év elteltével hazatér, ám kiderül, hogy Blackie-nek idő közben nyoma veszett. Egy éjszaka azonban váratlan esemény történik: egy musztáng látogatja meg Sam-et, azt azonban a lány sem tudja, hogy vajon a felnőtt Blackie az, vagy a Fantomknak hívott legendás vad ló alakja jelent meg a sötétben. A fordulatos regény kellemes kikapcsolódást jelent a lovas történetek kedvelői számára.

v__gt__z___300.jpg