Fűtsünk féláron - a mindenevő apríték és pelletkazánnal

Napjaink egyik legnagyobb problémája a meglévő fosszilis energiahordozók kifogyása, melynek egyenes következménye az egyre emelkedő tüzelőanyagár. E problémára megoldás a Hajdúkandalló által forgalmazott mindenevő kazán.

A földgáz, az olaj, a szén, a hasábfa kiváltására egyre többen keresnek alternatív megoldásokat. Az elsődleges biomassza felhasználásban többféle megoldás is létezik (pelletálás, brikettálás, aprítékfa-készítés). A pellet "a folyékony fa" fűrészporból, forgácsból préseléssel előállított megújuló energiahordozó. Az aprítékot pedig mi magunk is előállíthatjuk fás szárú növényekből. Pelletet Magyarországon egyre több helyen gyártanak, a beszerzése garantálható. Jelenleg 46-47 forint/kg-os áron kapható, és az ára a gázzal szemben csökkenő tendenciát mutat.

A pellet vagy apríték automata kazánokban hasznosítható a legjobb hatásfokkal (90% feletti). Ezek automatizáltsági foka megegyezik a gázkazánokéval annyi különbséggel, hogy a kazán tartályát időközönként fel kell tölteni pellettel vagy aprítékkal. Viszont hasábfát és brikettet is tüzelhetünk benne, amivel még olcsóbbá tudjuk tenni a házunk fűtését. A csak pellettel való üzemelés esetén is 40%-os költség megtakarítást tudunk elérni a gázhoz képest. Többféle teljesítményű kazán létezik a legkisebb 15KW-ostól a legnagyobb akár társasházakat, intézményeket is kiszolgáló 150 KW-osig. A kazánhoz csatlakozó adagolóputtony nagysága többféle lehet, így akár 5-7 napig is folyamatosan üzemel feltöltés nélkül, s a hamu eltávolítására is csak 8-10 naponta szorul a készülék.

k__p_001_resize.jpg

Az automata kazán megtinkhető a Hajdókandalló józsaparki bemutatótermében.

Hajdúkandalló bemutatóterem

Urbán József, fűtésszerelő-szolátechnikus

0620/448-32-10

Asbóth József

+36 704073153