Józsai választási eredmények

Az alábbi két táblázatból kiderül, miként szavaztunk mi józsaiak a hétvégén. A számokat elemezve érdekes helyi sajátosságokat figyelhetünk meg.

Az országos részvétel 64,5%-os volt, ezzel szemben a józsaiak 69,2%-a ment el szavazni. Érdekes viszont, hogy milyen nagy szórást mutatnak a különböző szavazókörök részvételi százalékai, hiszen míg a 166-os szavazókörben 63,6%-os volt a részvétel, a 168-as körzetben a választópolgárok 74,6%-a ment el szavazni. Bár a két szavazókör nagysága jelentősen különbözik, és ez torzíthatja a rátát, mégis érdekes, főleg azért, mert mindkét szavazókör alsójózsai.

j__zsa_diagram.jpg

A józsai listás eredmények oszlopdiagramon ábrázolva

A megyei listán országosan a Fidesz nyert 52,7%-al, Józsán a Fidesz 60,2 %-ot kapott. Ez a trend, hogy a megyében, de különösen Debrecenben, a Fidesz erősebb, mint az országos átlag, nem meglepő. És ebből kifolyólag az sem meglepő, hogy az MSZP pedig sokkal gyengébb errefelé. Országosan 19,3% az eredménye és ezzel második lett, viszont Józsán csak 11,2%-ot ért el, ezzel a harmadik helyre csúszott vissza. A Jobbik országosan 16,7%-ot ért el, Józsán 16%-ot, ez az országos átlagnak megfelelő, viszont mint láthatjuk, ezzel Józsán a második helyen végzett a Jobbik. Az LMP-s, és MDF-es eredmények nagyságrendileg megegyeznek az országos értékekkel, 7,5 és 2,5 százalékok. A Civilek 2,2%-ot értek el Józsán, ami kicsit több mint az országos 0,9%.

J__zsai_eredm__nyek_megyei_1040.jpg

Mindkét táblázat kinagyítható (egér jobb gomb - kép megtekintése) 

Ami még érdekes színfolt a józsai táblázatokat elemzve, de szintén nem meglepő, hogy míg a Fidesz a megyei listán 60,2%-ot ért el, addig Kósa Lajos egyéniben 65,3%-ot. Ezt azt jelenti, hogy van 5% olyan szavazó, aki képviselőnek Kósa Lajost gondolja, ugyanakkor a pártlistán nem a Fideszre szavaz. A táblázatból kiderül, hogy elsősorban Jobbikos, másodsorban MSZP-s szavazók gondolják úgy, hogy Kósa Lajos alkalmasabb képviselőnek, mint a "saját" pártjuk jelöltje. Ez onnan látszik, hogy egyéniben e két párt képviselői kaptak jelentősen kevesebbet, mint a listán a pártjuk. Ez egyébként szintén nem új jelenség Debrecenben, hiszen korábban is megfigyelhető volt, hogy Kósa Lajos a nem Fidesz pártprefenciával rendelkező szavazóktól is megkapja a szavazatot (zárójeles megjegyzés, hogy a MSZDP-nek és a Civileknek nem is volt egyéni jelöltjük, így valószínűleg ők is Kósára szavazhattak). Érdekes viszont, hogy az LMP-s szavazók megingathatatlanok, gyakorlatilag ugyanannyian szavaztak egyéniben és listán is a pártra. És ugyanez vonatkozik az MDF szavazóira is.

J__zsai_eredm__nyek_egy__ni_1040.jpg

Összegezve kijelenthető, Józsán majd kétharmados többség bizalmát élvezi Kósa Lajos, aki továbbra is képviselheti a józsaiakat, mint ahogy eddig is. A kormányt alakító Fidesz-KDNP-re pedig a lakosság 60%-a voksolt.