Paprikás a hangulat áprilisban a PÁLM-A-HÁZ Bioboltban.

Április legyen erős. Erősen paprikás. Ám mégse a hangulatunkra gondoljunk, hanem az ízekre. Márciusban már elkalandoztunk a kulináris élvezetek egészségesebb módjai felé, áprilisban is gasztronómiai témánk van. A hónap növénye a chili paprika.

A chili egyre népszerűbb, már nem csak a mexikói és indiai ételek elmaradhatatlan fűszere. Pikáns, erős ízét sokan kedvelik, az azonban kevésbé ismert, hogy milyen egyéb hatásai vannak ennek a növénynek.

A chili erejét a kapszaicin nevű anyag adja. A kapszaicin erős antioxidáns, méregtelenítő hatású. Antibakteriális hatása miatt is népszerű pl. a trópusi vidékeken, ahol az éghajlat miatt gyakoribb az ételfertőzés, a chili erejével csökkentik ezt a veszélyt.

A kapszaicin a legújabb kutatások szerint erősítheti a szívet és az immunrendszert, csökkentheti a cukorbetegség kockázatát és egyes daganatos betegségek kialakulásának veszélyét. Erős fájdalomcsillapító anyag. Előrehaladott kutatások folynak pl. a fogászati felhasználását illetően. Migrén esetén is hatásos lehet kapszaicin tartalmú orrspray használata, ennek hiányában érdemes megpróbálni egy kevés, erősebb chili készítmény elfogyasztását. Reumás fájdalmak esetén kapszaicin tartalmú krémekkel csökkenthető a fájdalom.

chilli_450.jpg

Fogyókúrák esetén is alkalmazható. Klinikai tanulmányok bizonyítják étvágy csökkentő hatását. Kanadai kutatók - felnőtt férfiak bevonásával több hónapon át zajló - vizsgálatok során azt vették észre, hogy azok az egyének, akiknek a főétkezés előtt erős szósszal leöntött előételt szolgáltak fel, átlagosan 200 kalóriával kevesebbet fogyasztottak el az eléjük tett többi ételből .

Elterjedt tévhit, hogy a chili káros a gyomorra. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de a közhiedelemmel ellentétben nem okoz gyomorfekélyt, sőt, a gyomrot olyan váladék kiválasztására készteti, amely védelmet nyújt a gyomor nyálkahártyájának egyes izgató anyagok ellen (pl. savak, aszpirin, alkohol). Normál mértékben fogyasztva, ami napi rendszerességgel max. 2 erős chili paprika, inkább csak pozitív hatásait élvezhetjük. Természetesen vannak érzékenyebb személyek, ők fogyasszanak ritkábban, kisebb mennyiséget. Vannak olyan éttermek melyek kínálatában rendkívül erős ételeket is találhatunk. Ezek felszolgálása előtt aláiratnak egy felelősségvállalási nyilatkozatot a vendéggel. Ennek oka, hogy a gyakorlatlan, erős ételekhez nem szokott fogyasztó a több százezres Scoville értékű (lásd lentebb) étel fogyasztásakor kellemetlen tüneteket tapasztalhat. Ezért mi is javasoljuk, hogy csak fokozatosan szoktassuk magunkat a chili élvezetéhez. A chili függőséget okozhat. Fogyasztásakor a szervezetben adrenalin szabadul fel, és az ezutáni vágy űzi az erős ízek kedvelőit az újabb adrenalin löketre.

A chili erősségét egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville által 1912-ben létrehozott skálán mérik. Ez egy szubjektív skála, azt a hígítást jelenti melynél az adott chili már nem érződik erősnek. A legerősebb chili fajta kb. 300.000 egységet ér (ez azt jelenti, hogy a habanero paprikát 300.000-szeresre higítva az átlagember nem érzi erősnek.), habár az Új-Mexikói Egyetem Chilipaprika Intézetében 2009-ben termesztett ’bhut jolokia’ chili elérte az 1.001.304 egységet. A habanero chili 300.000 egység, a jalapenos pedig 12.000. A legerősebb magyar paprika kb 35-40.000 értéket tudhat a magáénak.

Talán könnyebb megérteni az erősséget, ha 1-10-ig osztályozzuk, ahol 10 pontot a legerősebb paprika kap. Ebben az esetben a jalapeno osztályzata 6-os, az anaheimé 3-as, a zöld cayenne bors szintén 6-os. (a piros cayenne érett, épp ezért édesebb)

  • Habanero (10-ig) – lehet zöld, sárga vagy piros. Alkalmas savanyúságnak, mártásokba és szószokba.
  • Thai piros és zöld (7-8) – lassan terjedő forróság a zöld és piros curry krémekhez
  • Magyar csípős (4) – kezdetben sárga, majd narancsszínű lesz, ha megérik. Sütéshez kiváló.
  • Jalapeno (6) – bomba alakú, erőteljes ízű, közepesen csípős.
  • Anaheim (3) – sok helyen új-mexikói chiliként ismerik. Visszafogott, gyümölcsös íze van.
  • Lombok (2-3) – hosszú, vékony és hajlított, közepesen erős.

Cégünk márciustól forgalmazza német HotMamas Chili manufaktúra teljes termékskáláját. A kínálat igen széles: barbecue szószok (pl whiskeyvel), chili szószok (piros illetve sárga habanero, kókuszos, mangós változat, fokhagymás), chilis mustárok, chilis gyümölcsdzsemek (ananász, meggy, szilva), chili porok (7500 – 300 000 Scoville) és a 18 éven felüliek számára kivonatok (akár 2.5 millió Scoville erősségben.) Érezze a fájdalmat!

Április hónapban valamennyi chili termékünk 10% kedvezménnyel kapható a PÁLM-A-HÁZ Bioboltban. A zsírégető paprikakrémes masszázs is 10 % kedvezménnyel vehető igénybe. Vállalkozó kedvű vásárlóink áprilisban megkóstolhatják egyes chili termékeinket.

Kedvcsinálónak íme egy chilis különlegesség:

Chilis csokoládéfelfújt

Hozzávalók 4 főre:

  • 8–10 dkg étcsokoládé
  • 6–8 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • fél dl tej
  • 1 mokkáskanál chilipor

Elkészítése: a csokoládét olvasszuk fel a vajjal, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük bele a cukrot, a lisztet, a tojás sárgáit, majd a tejet, és keverjük el benne a chiliport. A fehérjéket pici sóval verjük kemény habbá, és nagyon óvatosan, a habot nem összetörve, kanalanként adagolva keverjük a csokis masszához. 4 felfújt formát vajazzuk ki, töltsük beléjük a krémet, majd 200 fokos sütőben, a sütő ajtaját nem nyitogatva süssük kb. 15–20 percig.

A HotMamas termékek gyártásáról illetve több, a gyártó által szervezett chili evő versenyről készült filmet megnézhetik a gyártó honlapján: www.hotmamas.de (Hotmamas TV menü). Teljes kínálatunk pedig megtekinthető honlapunkon: www.palmtm.hu.

Márciusi recept versenyünk győztesei: Sós István - Zöldséges vindaloo, Pocsainé Tóth Krisztina – Gyümölcsös kölesfelfújt vanília sodóval, Daragó Zoltánné – Póréhagyma torta. Nyerteseinknek gratulálunk.

PÁLM-A-HÁZ Biobolt

Cím: Szilegyházi utca 2.

Nyitva tartás: Kedd-Péntek: 7.30-18 Szombat: 9-12

Telefon: (52) 445-878

E-mail: palmtm@palmtm.hu

Az erő legyen veled!