Szobrot kapott Józsa tudós szülötte

Dr. Lévai Béla nyelvész, helytörténész mellszobrát avatták fel október 25-én Józsa központjában.

 

lvai3_745_01

Köztudott, hogy Józsa számos hírességnek adott és ad ma is otthont, és közülük is a legismertebb Dr. Lévai Béla tanár úr. Az idősebbek még gyerekkorukból emlékeznek a kedves játszópajtásra, aki már akkor is kitűnt komolyságával a többiek közül. Később tanulmányi sikereiről értesültek a régi ismerősök. Híre ment külföldi tanulmányútjainak, majd annak is, hogy Amerikából kapott felkérést az orosz nyelv tanítására. Akkorra már nyolc nyelven beszélt, és a nyelveken kívül nagy érdeklődést mutatott a történelem és a többi humán tudomány iránt is. A hírnév és az amerikai katedra nem szédítette meg, két év külföldi tanítás után visszahívta a honvágy. Szenvedélye volt a tanítás. Az alsójózsai iskolától a Debreceni Egyetemig minden korosztályt elvarázsolt közvetlen személyiségével, és a tudományos ismereteket is közérthetően, a téma iránti érdeklődés felkeltésével tudta átadni a hallgatóságnak. Nevét mégsem ezzel írta bele leginkább Józsa történetébe, hanem azzal, hogy feltárta a település múltját. Könyvtárakat, levéltárakat, egyházi irattárakat járva felkutatta, feldolgozta Józsa helytörténetét, és ezekből helytörténeti füzetsorozatot, tankönyvet, munkafüzetet állított össze. Kutatta Debrecen utcaneveit, minden érdekelte, ami a múlttal kapcsolatos.

lvai1_745

Kiemelkedő tudományos munkássága előtt tisztelegve vetődött fel, hogy halála után 11 évvel szobrot kapjon szülőhelyén. Balázs Ákos alpolgármester indítványára ebben az évben valóra vált ez az álom. A mellszobor elkészítésére Juha Richárd józsai szobrászművészt kérték fel. A mellszobor Józsa központjában, a posta előtti parkban kapott helyet.

lvai2_745_01

Az alkotás leleplezését október 25-én tartották meg, amelyre számos régi ismerőse, tanítványa, munkatársa érkezett. A vendégek a szoboravatás előtt a Kodály Filharmónia Debrecen rézfúvós kvintett műsorát hallgatták meg, majd Balázs Ákos köszöntötte a résztvevőket. Méltatta Dr. Lévai Béla munkásságát, széleskörű tudományos érdeklődését, magával ragadó, szerény, alázatos személyiségét. Kiemelte, hogy helytörténeti kutatásaival nagymértékben hozzájárult a lakóhely iránti identitás kialakításához, szülőhelyünk, lakóhelyünk értékeinek felismeréséhez, ami erősíti a közösségi érzést, az összetartozást az itt lakókban. Ez a szobor élővé teszi majd a rá való emlékezést.

lvai4_745

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának nevében Dr. Goretity József, egyetemi docens, a Szlavisztika Intézet igazgatója emlékezett meg az egykori tanárról, munkatársról, majd Gacsályi Zsolt, a Debrecen-Józsai Református Egyházközség lelkipásztora áldotta meg a szobrot. Az egykori tanár bácsi munkásságáról megemlékeztek a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola tanulói is – akik egyben a névadójukat is köszöntötték ezzel, ugyanis épp Lévai Béla javaslatára vette fel az intézmény ezt a nevet. Az iskola két tanulója, Hercz Nelli és Veres Anna küküllői dalokat adtak elő, majd Hunyadi Bori Kosztolányi Halotti beszédéből szavalt részletet. Lévai Béla sokoldalúságát bizonyítja, hogy az írás sem állt távol tőle. Garay Nagy Tamás egyik visszaemlékezéséből olvasott fel részletet.

A szoboravatás végén Balázs Ákos és Majer Tamás önkormányzati képviselők valamint a helyi iskolák, óvodák és a Józsai Szabadidő és Sport Egyesület helyezett el koszorút Lévai Béla emlékére.

Az avatóünnepség után a Józsai Könyvtár és Közösségi Tér színháztermében Varga József józsai filmrendező Dr. Lévai Béláról készült dokumentumfilmjét (ami megtekinthető az interneten) nézhették meg a résztvevők, amiben az egykori szomszédok, ismerősök, iskolatársak, tanítványok beszéltek a híres nyelvész, helytörténész és tanár munkásságáról.

Emlékét immár szobor és film is őrzi. Ám ha valaki Józsán átutazóban megtekinti a szobrát, nehezen talál róla információt. Hiába írjuk be a nevét a Wikipédián a keresőbe, nem ad ki egyetlen találatot sem. Talán ideje lenne ott is létrehozni számára egy oldalt, röviden bemutatva munkásságát és azokat az értékeket, amiket létrehozott a helytörténet és a tudomány területén, örökre beírva nevét Józsa történetébe.