Egyre népszerűbb a józsai nyúl

Csak Nyúl címmel rendezték meg a 31. Józsai szüreti napot és a 18. nyúlfőző versenyt október 16-án. Az idei nagyszabású közösségi rendezvényhez még egy jeles nap kapcsolódott: most ünnepelte a Józsai Kertbarát Kör a megalakulásának 20. évfordulóját. A hagyomány, a gasztronómia, a szórakozás és nem utolsó sorban a szép őszi idő rekordszámú résztvevőt vonzott az egész napos programra.

 

 

kep_001_745

Akik rendszeresen megfordulnak Józsa központjában, már napokkal előtte felfigyelhettek rá, hogy valami rendkívüli dolog készül. A Józsapark mögött hatalmas sátrat állítottak fel, teherautók érkeztek, amelyek asztalokat, sörpadokat hoztak, gondos kezek színpadot szereltek. A kulisszák mögött már egy hónapja folyt a szervezőmunka, a főzőversenyre jelentkezők regisztrálása, fellépő vendégek meghívása, a műsor összeállítása, oklevelek, kupák megrendelése, hogy október 16-ra minden a helyén legyen. A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület és a Méliusz Józsai Könyvtár és Közösségi Tér mellett számos intézmény, civil szervezet és helyi vállalkozó közös összefogása eredményeként szombat reggelre minden készen állt.

kep_02_745

A főzőversenyre regisztrált, 70-nél is több jelentkező már kora reggel megérkezett a helyszínre, hogy elfoglalja a számára legalkalmasabb helyeket. Jöttek családok, baráti társaságok, egyesületek, nemcsak Józsáról, hanem Debrecenből, de még a környező településekről is.

kep03_745

A hivatalos program délelőtt 10 órakor kezdődött. A szüreti hangulatot a reggeli kupica pálinka mellett a Hajdúsági Népzenei Együttes és az Alsójózsai Szépkorúak Népdalkörének műsora alapozta meg. A látogatókat a kisbíró hívogatta a nagysátorba a megnyitó ünnepségre. A vendégeket elsőként Kósa Lajos országgyűlési képviselő köszöntötte. Kiemelte, hogy a híres debreceni fehér nyúl mennyire keresett a világpiacon, 95%-a ott talál vevőre, és nagyon fontos lenne, ha Magyarországon is többet fogyasztanánk belőle, mivel rendkívül egészséges fehérjeforrás. Balázs Ákos, alpolgármester megemlékezett a nyúlfőző verseny hagyományának megteremtőjéről, Juráskó Pista bácsiról is, aki felismerte, hogy a főzés nem csupán gasztronómiai élményt nyújt, hanem közösségépítő ereje is van. A sok fiatalt és kisgyereket látva reményét fejezte ki, hogy még a századik ilyen rendezvényre is sor kerülhet, mert lesznek, akik tovább viszik a hagyományt. Kiemelte a helyszín jelentőségét is, ami jelenleg is természetvédelmi terület, de a Civaqua programnak köszönhetően elindulhat a Tócó rehabilitációja, és még kellemesebb környezetben tölthetik szabadidejüket a józsaiak. Külön öröm számára, hogy a programmal kapcsolatban kiírt ötletpályázaton józsai fiatalok tervét találták a legjobbnak az internetes szavazók, és idővel az általuk javasolt vízimalom és kilátó is megépülhet a Tócóvölgyben. Juráskó Róbert a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke köszönetet mondott az Agrárminisztériumnak és az Agrármarketing Centrumnak, amiért kiemelten támogatják a nyúlfogyasztás népszerűsítését, és ennek köszönhetően egyre többen fogyasztanak nyúlhúst. Az idei versenyen 280 nyúl főtt a borácsokban, kondérokban, üstökben.

kep04_resize_745

A megnyitó ünnepség második részében a 20 éves Józsai Kertbarát Kört köszöntötték. Tóth Árpád és Juráskó István díszoklevelet kapott az eddig végzett lelkes munkájáért. Ezután köszöntötték a 32 éve alakult Bushido Karate SE-t is, és a „legifjabb” sportegyesületet, a Józsai SZTSE-t. Munkájukról, eredményeikről Őri Krisztián számolt be.

A rendezvény hivatalos része után a főzőverseny résztvevői siettek vissza a bográcsaik mellé, nehogy odakozmáljon a finom nyuszihús, a látogatók pedig megtekinthették a kertbartát kör kiállítását, A Zöld Kör sátrát, a népi játékok parkját, lehetett célba lőni, kézműves termékeket vásárolni. A gyerekek pónilovagolhattak, ehettek vattacukrot, a felnőttek inkább lángossal nosztalgiáztak. A hídon felállított présből már csorgott a finom must, lehetett kóstolgatni. Felvágták a Józsai Kertbartát Kör 200 szeletes születésnapi tortáját is, amit Varga Anikó készített a 20. évfordulóra, azzal is megvendégelték a szüreti napra látogatókat. Akik nem álltak a bogrács mellé, azok a nagysátor látványkonyhájában megnézhették, hogy készíti Bede Róbert mesterszakács – Kósa Lajos segédletével - a finom nyúlételeket. Természetesen a különleges fogásokat meg is lehetett kóstolni.

kep005_745

Derekasan kóstolgatott az 5 tagú zsúri is, amikor a versenyzők elkezdték a gasztronómiai remekművekkel megrakott tálakat hordani az erre a célra felállított sátorhoz. A jó ételekhez jó muzsika is jár – erről Tordai Zoltán és zenekara gondoskodott ebédidőben. Lassan kiürültek a kondérok, és gyülekezni kezdtek a délutáni műsor fellépő vendégei. 2 órától az alsójózsai majd a felsőjózsai óvodások léptek színpadra, majd a Debreceni Népi Együttes szórakoztatta a közönséget.

Ekkorra már az izgalom a tetőfokára hágott, mindenki kíváncsian várta az eredményhirdetést. A tét nem volt kicsi, hiszen értékes nyeremények vártak a díjazottakra. 3 óra után megszületett a zsűri döntése, és Bede Róbert, a zsűri elnöke ismertette a nyertesek névsorát.

A zsűri három különdíjat osztott ki: A 45-ös Kertek alja csapat Média Markt ajándékcsomagot, az 51-es Ararat csapat Bikers utalványt, a 48-as Nagy Lajos és barátai csapat egy Mercedes személygépkocsit kapott egy hétvégi kirándulásra. A harmadik helyezett az Olivia Kft. csapata lett, őket 30 ezer forinttal, a második Jó fiúk csapatát 50 ezer, az első helyezett Hejce kincsei alapítványt 100 ezer forinttal jutalmazta a zsűri, és természetesen megkapták a vele járó emlékkupákat is.

kep_06_745

Fél 5-re megérkezett a szüreti nap sztárvendége, a tévés tehetségkutató versenyből jól ismert Vastag Csaba. Saját dalai mellett népszerű slágerek is szerepeltek a műsorában, így a közönség is együtt énekelhette vele az ismert dalokat. A közös főzés és közös ebéd után mi lehet a közös zárszó, ha nem az együtt éneklés: "Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld..."

kep_007_745

További képek a Galériában vagy katt ide.

…én azt hiszem, hogy ezt jól csináltuk. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a nap sikeréhez: ki a kreatív ötleteivel, ki a munkájával, ki anyagi vagy természetbeni támogatással, ki azzal, hogy benevezett a versenyre, fellépett a műsorban, ki azzal, hogy elmesélte ismerőseinek, vagy megosztotta a rendezvényről készült képeit az interneten, hogy elvigyék a hírét: Józsán élni jó!

A rendezvény az EMT-E-CIVIL-21-0250 program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

 

emmi_logo_szines_745_745_02

emet_logo_szines-2_745_745_02


Támogatók:

Agrár Minisztérium

Agrár Marketing Centrum

Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület

DMJV Önkormányzat

Future Of Debrecen

Emberi Erőforrás Minisztérium

Pappas Autó

Media Markt

Méliusz Juhász Péter Könyvtár

DEMKI és Ifjúsági Ház

Szeged Utcai Szabadidő Központ

Bikers Caffe

Józsai Kertbarát Kör

SZTSE Bushido Karate Klub

Hajdú-Bihar Megyei Sportszövetség

Boros István

Simon Barna

Gold 96 Kft.

Dobi Ferencné

Agrárius Kft.

Sodó Cukrászda

Ferencziné Sárosi Anita

Smile palacsinta – Szabó Lajos

Dr. Czobor Judit

Polgárőrség

Alsójózsai Kerekerdő Óvoda

Gönczy Pál Utcai Óvoda

Józsai Szépkorúak Klubja

Méliusz Józsai Fiókkönyvtár