A mi Civaquánk: szakmai napot tartottak

A szeptember 24-i esemény célja az volt, hogy a Civaqua program tartalmáról, jelentőségéről minél szélesebb körben tudjanak eszmét cserélni a debreceniek.

Az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási beruházása a Civaqua program, amely több mint 11 milliárd forintból valósul meg. Ennek részeként 2023 szeptemberére a Tisza vizét a Keleti főcsatornán át juttatják el Debrecenbe. Az első ütem munkálatai tavasszal kezdődnek. A szakmai napot "A mi Civaquánk” ötletpályázat kapcsán rendezték, amelyre hetven, főként fiatalokból álló csapat nevezett, amiből aztán tíz jutott a döntőbe, melyből kettő józsai ötlet.

civaqua_745

Papp László polgármester hangsúlyozta, a következő évszázad kulcskérdése lesz az emberiség vízhez való hozzáférése, ezért is nagy öröm, hogy a hetvenes években kigondolt terveket most sikerül megvalósítani. Az ötletpályázatnak nagy jelentősége van a második fázis vonatkozásában, hiszen a beérkezett javaslatok mérlegelésével és feldolgozásával tudjuk majd a tervezőket inspirálni arra, hogy olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek igazán emberközelivé teszik a Civaquát. Egy olyan fejlesztés lesz, ami képes a debreceniek életét a mindennapokban is pozitív irányban befolyásolni. A fiatalok számára kulcskérdés a környezetvédelem, így természetes volt, hogy a Civaqua kapcsán szerették volna őket is megszólítani. Ennek sikerességét mutatja, hogy a 70 pályázat többségét fiatalok dolgozták ki.

Sok érdekes részlet hangzott el, többek között, hogy a Tócón korábban 5 vizimalom is volt, amikor még sokkal bővizűbb volt ez az ér. Sajnos a klímaváltozás, illetve a korábban elvégzett Tisza szabályozása mind hozzájárult ahhoz, hogy Debrecenben a talajvíz lejjebb szállt, és emiatt száradnak a Nagyerdő tölgyei, emiatt nincs víz a Fancsikai tavakban, és a Tócó érben sem. A szakemberek elmondták, hogy Keleti csatorna vizét a balmazújváros szakasztól mintegy 11 kilométer hosszú, föld alatti csövön át juttatják el Zeleméri temlom rom mögötti területre, ami a Tócó eredeti vízgyűjtő területe. Ez a pont 62 méterrel van magasabban, mint ahonnan elindul a víz. Ehhez viszont nagy teljesítményű szivattyúkra lesz szükség, melyet a jövőben megújuló energiával kívánnak majd táplálni.

Kósa Lajos hangsúlyozta, a Civaqua programmal a Tócó revitalizációja, a Fancsikai tavak vízfeltöltése, a Nagyerdő és a Szentgyörgyi erdő vízutánpótlásának a megoldása és az Erdőspuszta vízellátása biztosan meg fog oldódni.

A szakmai beszélgetés arra szolgált, hogy közösen gondolkodjanak a további részletekről, amely szintén mindenki javát szolgálja majd.