Már épül az új autópálya-csomópont

Az új csomópontot 17 hónap alatt építik meg Józsánál az M35-ösön, az északi elkerülőnél pedig egy teljes értékű csomópont épül ki.

Több debreceni közlekedési fejlesztést támogat a magyar állam. A beruházások a debreceni BMW-gyárnak is helyt adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet jobb megközelítését és a városrészek, városok közötti közlekedést is szolgálják. Az M35-ös autópálya debreceni szakaszán épül egy új csomópont, egyet pedig átalakítanak. Ezekről kért vázlatos rajzot a DEHÍR a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től. 

 

csomop_745

Az új autópálya-csomópontot Józsa térségében, a településrész északi részén alakítják ki. A közbeszerzésen a Colas Út adta a legkedvezőbb ajánlatot; nettó 4 milliárd 305 millió forintért vállalták a munkát. A cégnek 17 hónapja lesz a teljes beruházásra. A munkát el is kezdték, erről egy videót is publikáltak. Jelenleg a humusz leszedése és az altalaj stabilizálása zajlik, valamint ezzel párhuzamosan a szállító út kiépítése.

A cégnek az M35 autópálya 33+200 kilométerszelvényénél kell majd építeni egy új, teljes értékű, 2x2 sávos csomópontot, továbbá két harminc méter sugarú körforgalmat.

nifjozsai_745

Papp László polgármester korábbi tájékoztatása szerint 

„tervbe van véve a csomópontnak egy külön, Józsa északi részén húzódó tehermentesítő összekötése a 35-ös főúttal”.

A polgármester kiemelte, a Hajdúböszörmény felől érkezők így el tudják majd kerülni Józsát, de a józsaiak is ki tudnak majd menni a sztrádára, nem kell ezért eljönniük a 35-ösön a Debrecen határában lévő felhajtóig.

A sztrádán, valamint a 33-as, illetve a 4-es főúton, illetve a Kishegyesi úton és a 481-es déli elkerülőn így a város több pontja megközelíthető lesz, és csökkenhet a 35-ös főút terhelése. Emellett akik a 47-es főúton mennének dél felé, azoknak sem kell elmenni a debreceni felhajtóig, hanem rögtön Józsán a pályára hajtva meg tudják majd kerülni Debrecent.

A M35-ös autópálya ugyan fizetős, de évi 5200 forintért, a hajdú-bihari megyei matricával igénybe lehet venni.  Mindemellett a 35-ös főút Józsa és Debrecen közti szakaszának négysávosítása is szerepel a Debrecen 2030 programban. 

Egy másik csomópontot, az M35-ös autópálya és a 354-es főút (azaz a debreceni északi elkerülő út) csomópontját pedig átalakítják.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezen munkára kiírt közbeszerzését a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. nyerte.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent eredménytájékoztató alapján a 354-es számú főút jelenleg az M35 autópálya jobb oldali gyűjtő-elosztó pályájához csatlakozó ágak közös szakaszától indul kezdőszelvénnyel. A főút Debreceni Észak-nyugati Gazdasági Övezet felé történő meghosszabbítása és az ún. Déli határoló úthoz csatlakozása a 354-es számú. főút tengelyének átépítésével lehetséges. A jelenleg meglévő trombita alakú csomópontot egy, teljes értékű, lóhere alakú csomóponttá alakítják át. Mint ismert, az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben építi fel debreceni gyárát a BMW.

A cég nettó 4 milliárd 383.millió forintért vállalta a munkát, mellyel 14 hónap alatt kell elkészülniük. 

Forrás: https://www.dehir.hu/debrecen/mar-epitik-az-uj-autopalya-csomopontot-jozsanal-videoval/2021/04/06/