Nincs nyár tábor nélkül!

A járványügyi korlátozások feloldása után nagy érdeklődés volt a Józsai Közösségi Házban szervezett gyermektáborok iránt. Nem maradtak közösségi élmények nélkül a józsai gyerekek a nyári szünidőben.

ez1_resize_745

Július 13. és 17. között a felső tagozatos, 10-14 éves korosztály vehette birtokba a közösségi ház épületét. A Játék Határokkal címmel meghirdetett táborban a gyerekek az érdekes programok mellett a függőségek -  kiemelten a szerencsejáték-függőség - veszélyeivel ismerkedtek meg Erdős Zsuzsa tehetség- és képességfejlesztő pedagógus vezetésével. A közös játék, a szórakozás mellett a tábor lehetőséget adott sok csoportos beszélgetésre, amire talán a legnagyobb szükségük van a kamaszkor elején önmagukat kereső fiataloknak. Gondolataikat, érzéseiket nemcsak szóban, hanem rajzban, alkotásban is kifejezhették, és az elkészült munkákból kiállítás nyílt a tábor végén. A sok közös játékkal közösségi élményt szerezhettek, mely eltéríti őket a virtuális játékok irányából a közösségi játékok irányába, és a közösség nemcsak a szerencsejátékfüggőségtől, hanem más függőségtől is megvédi őket.

ez2_resize_745

Július 20-tól 31-ig a kisebbek népesítették be a Józsai Közösségi Ház közösségi tereit. Két turnusban néptánc tábort szerveztek az óvodás és kisiskolás korosztálynak. Deák Viktor és Deák-Varga Luca szakmai munkáját közösségi szolgálatos fiatalok is segítették. A tábor célja volt, hogy már egészen kicsi kortól megismertessék a népi hagyományokat a résztvevőkkel, közelebb kerüljenek a népdalokhoz, néptánchoz, népviseletkehez. A gyerekek minden nap más tájegységre tettek képzeletbeli utazást, megismerkedtek a Hortobágy, Nyárádmente, Rábaköz, Szék és Sárköz népzenei és néptáncos hagyományaival. A tábori napokat gazdag programok színesítették: volt lovas szekerezés, hangszerbemutató, könyvtári program, bohócműsor, és a Szeredás együttes is szórakoztatta élő műsorral a kicsiket.

ez3_resize_745

A nyári táborokon kívül szünidei Fabrikálóra is várták a gyerekeket júliusban és augusztusban minden kedden és csütörtökön délelőtt. A heti két alkalommal szervezett kézműves és játékos foglalkozások azok számára nyújtottak hasznos időtöltést, akik szervezett táborban nem vettek részt, vagy épp a józsai nagyszülőknél nyaraltak, de gyerekközösségbe vágytak, és szeretnek alkotni, fabrikálni.