Fűkaszálás, parlagfűirtás, még drónokat is bevetnek

A városban több helyszínen is kaszálják a parlagfüvet, gondozzák a zöldfelületeket. Józsán a Grund Sportcentrum mellett is levágták füvet, és a Debrecenbe vezető kerékpárút környezete is megszépült a napokban. Emellett egy „parlagfű kommandó” dolgozik, mely igyekszik feltárni, majd a haladéktalanul a gyomnövényeket levágja.

levgtk_745_745

A Pharma-Flight munkatársai drónokkal segítik a DEKERT munkáját, így sokkal hatékonyabb a felderítés.  Látszólag ártalmatlan, mégis sokaknak okoz kellemetlenséget a parlagfű, ugyanis ebben az időszakban a pollenkoncentrációja igen magas. Drón is segíti a parlagfűirtók munkáját, a magasból könnyebben azonosítható, jól látszik a többi gyomnövény között is. Ezzel a módszerrel időt és energiát is spórolnak meg. 

– A területről a drónnal egy nagy felbontású képet készítünk és ezt a cég központjában kielemzik. Ezzel adunk egy támpontot, hogy körülbelül a terület hány százalékban fertőzött – fogalmazott Mészáros Attila, a Pharma-Flight drónoperatőre. Csaknem kétmillió négyzetméter városszéli és önkormányzati tulajdonban lévő területen használják a drónokat.

A város mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen a parlagfűallergiától szenvedőknek – erről beszélt a Debreceni Televízió Közügy című műsorában Balázs Ákos alpolgármester. "Létrehoztunk egy parlagfű kommandót, az elnevezéssel is erre a problémára szerettük volna felhívni a figyelmet. Van három csapat külön gépjárművel motoros kaszával, eszközökkel felszerelve" - emelte ki Balázs Ákos. „Szeretnénk, ha ebben összefogás lenne és mindenki a saját területén próbálná ezt megelőzni, hogy ne legyen parlagfű és ne jussunk el odáig sem, hogy virágzik, hanem ha lehet, minél hamarabb kaszáljuk le a területet. A drónok bevetése a városüzemeltetés területén egyre gyakoribb a világban, mivel „nagyon gyorsan, könnyebben, kisebb energiabefektetéssel használható”.

– Minőségi eszközöket használnak a dolgozók, a területre kiérve a munkavezető dönti el, hogy ki milyen felszerelést alkalmaz a kaszáján: damilt vagy kést. Ez sokszor a parlagfű a nagyságán minőségén múlik, hogy mit kell használni – hangsúlyozta Somogyi Béla, DEKERT Nonprofit Kft. koordinációs munkavezetője.

parlagf369_745

A DEKERT munkatársai természetesen nemcsak azokat a területeket teszik rendbe, amikről a drónok segítségével szereznek tudomást, hanem lakossági bejelentésre is kimennek.

Az önkományzat várja lakossági bejelentéseket
zoldterulet@ph.debrecen.hu e-mail címen
illetve a 52/511-530-as telefonon.