Vörösek és fehérek versenye

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a józsai borok versenyét vörös és fehér kategóriában a Józsai Kertbarát Kör szervezésében.

bor1_resize_700

A Józsai Kertbarát Kör megalakulása óta fontosnak tartja a helyi értékek megőrzését, népszerűsítését, bemutatását. A település földrajzi adottságai kiválóan alkalmasak a zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztésre. Az itt lakók már nem a mezőgazdaságból élnek, de sokan választják hobbinak a kertészkedést, és igyekeznek ehhez másoknak is kedvet csinálni. Bár Józsa környéke nem tartozik a nagy történelmi borvidékek közé, mégis szép számmal akadnak, akik szőlészettel, borászattal foglalkoznak kedvtelésből. Ők rendszeresen szerveznek borkóstolókat, ellátogatnak híres pincészetekbe tanulmányútra, és évente megtartják a józsai borok versenyét.

bor2_resize_700

A Józsai Közösségi Házban január 7-én megtartott bormustrára az idén 6 fehér és 12 vörösbor érkezett. A józsai szőlőből készült italok minőségének elbírálásában Szendrei László segédkezett, akinek szakértelmét a józsai Borháló üzletből ismerhetjük. Az értékelés a nemzetközileg elismert 100 pontos bírálati rendszer szerint történt, egy erre a célra kifejlesztett számítógépes program segítségével.

bor3_resize_700

A szoros versenyben fehérbor kategóriában a zsűri Gellén Ferenc Favorit borát ítélte a legjobbnak, így hozzá került a vándorkupa. Második helyezett Juráskó István lett, a bronzérmet pedig Szalontai István nyerte. Vörös kategóriában első helyezett lett Szalontai István Oportója, ő kapta meg a Nagy István emlékére alapított vándorkupát.  Ezüstérmet Varga Károly kapott, és a harmadik helyezést Nagy Sándornak ítélte a zsűri. A teljes eredménylista megtekinthető a Józsai Kertbarát Kör Facebook oldalán.

bor4_resize_700

Gratulálunk a nyerteseknek, reméljük, az időjárás ez évben is kegyes lesz a helyi borászokhoz, és hasonló, jó minőségű italok kerülnek ki 2020-ban is a józsai borospincékből.

bor5_resize_700