"A kultúra a világ működéséről szóló közös tudás"

Több programmal is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról Józsán.

kn1_resize_700

1989 óta minden évben megemlékezünk a Himnusz születésnapjáról, és azóta január 22-én, a végleges kézirat elkészültének napján emléket állítunk a magyar kultúrának is. A Debreceni Művelődési Központ egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelte a magyar kultúra napját, amelybe a Józsai Közösségi Ház is bekapcsolódott.

kn2_resize_700

Január 21-én délután a két nyugdíjas klub tagjai Soltészné Czifra Ibolya előadásában hallhattak összefoglalót a magyar kultúra kialakulásának kezdeteiről, jelentős nemzetformáló szerepéről. Bár a nemzethez tartozást leginkább a nyelv fejezi ki, de számos olyan összetartó erő van, ami kapocs lehet az egy nemzethez tartozók között. Ilyenek a néphagyományaink, azok a kulturális örökségek, amelyek generációkon át megőrződtek, és alapot adtak a mai, úgynevezett „magaskultúrának”. Eleink számos csatornán keresztül adták át nemzedékről nemzedékre azt a tudást, amit megszereztek a hosszú évszázadok alatt.

kn3_resize_700

Nemcsak szavakkal, hanem zenével, tánccal, képekkel üzentek nekünk, utódoknak, hogy megőrizzük és gyarapítsuk tovább. Népdalainktól egyenes út vezetett a XX. századig, Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságáig, ami által az egész világ megismert bennünket. Népmeséink, népmondáink hatottak Petőfi Sándor vagy Arany János munkásságára, és olyan időtálló művek születhettek, amelyek a mai korban is nyújtanak időszerű mondanivalót. Népművészetünk épp napjainkban hódítja meg a divatipart, újra felfedezve a benne rejlő egyediséget és harmóniát. Kultúránk annyira széles spektrumú, hogy nem egy nap, de még egy hét is kevés a bemutatására.

kn4_resize_700

Ebből a széles választékból kapott ízelítők a józsai közönség a magyar kultúra hete alkalmából. A Hajdúsági Népi Együttes két tagja – Kanczel József és Kanczel Csenge – magyar népdalokkal szórakoztatta a közönséget. A képzőművészet kedvelői Móré Mihály grafikákból, metszetekből álló emlékkiállítását tekinthetik meg egy hónapig a közösségi házban.

kn5_resize_700

A magyar kultúra ünnepléséből a gyerekek sem maradtak ki. Gárdonyi Sándor művésztanár vezetésével a Varázskéz rajzszakkör tagjai népmesehősökről, magyarsághoz kapcsolódó szimbólumokról alkothattak képeket, és emlékmedált készíthettek zsugorfóliából a magyar kultúra napjának tiszteletére.

kn6_resize_700