Állati dolgok - A kedvencem is lehet allergiás? 2. rész

Nem az ember az egyetlen, akinek meg kell küzdenie az allergia gyötrelmeivel. A házi kedvencek is szenvedhetnek allergiától. Erről szóló cikkünk második részét olvashatják mostani számunkban a Józsavet Kisállatorvosi Rendelő jóvoltából.

A diagnózis felállításához az állatorvosnak több vizsgálat elvégzésére lehet szüksége. Ha bőrbeteg, vakaródzó állattal találkozunk, a fizikális vizsgálatot követő „bőrkaparék” vizsgálat a bőrgyulladásban résztvevő baktériumok, gombák és paraziták felderítésére és az ellenük való helyes terápia megválasztására (pl. megfelelő antibiotikum) irányul. Gyakran a negatív bőrkaparék minta is eredmény és informatív. Azt jelenti, hogy valószínűleg nem fertőzéses eredetű a bőrgyulladás, hanem pl. valamilyen allergén okozza.

Általános rutin vérvizsgálattal felderíthetjük az egyes szervek állapotát, kizárhatunk vagy megerősíthetünk egyes betegségeket, amelyek szintén bőrelváltozásokat okoznak. Speciális allergia-vértesztekkel a beteg vérében található ellenanyagot tudjuk kimutatni, mely adott allergénnel szemben termelődik.

krm_272 

A táplálékallergia elkülönítése az egyéb okok következtében kialakuló túlérzékenységi reakcióktól, az eliminációs diétával lehetséges. Ennek során a kutya 8-12 héten át csak egyféle húsból és egyféle szénhidrát forrásból álló eleséget ehet. Ez házilag is elkészíthető, illetve kaphatók speciálisan erre a célra gyártott tápok is (Hill's Z/D). Fontos, hogy a diéta során a kutya kizárólag a megszabott eleséget kapja, ugyanis csak így dönthető el, valóban a táplálék okozta a tüneteket.

Az inhalációs és kontakt allergia tünetei a kutyák esetében rendszerint az alábbi allergének esetén láthatóak:

  • Virágporok (pollenek) pl. fák, gyomnövények, fűfélék
  • Penészgomba spórák
  • Házi poratka
  • Leváló hámsejtek (korpa) 

 

Az allergiás kutya, macska gyógykezelésének lehetőségei

Az allergiás kutya, macska kezelésében fontos a tüneti terápia, mely magába foglalja a gyulladáscsökkentést, viszketéscsillapítást, a másodlagos fertőzések kezelését (antibiotikum, gomba ellenes kezelés). A gyulladáscsökkentőként alkalmazott szteroid hatóanyagú gyógyszereknek tartósan tablettában vagy injekcióban történő adagolásának komoly mellékhatásai lehetnek. A gyógysamponok eltávolítják a bőrről az allergiát okozó anyagokat, visszapótolják a bőrt védő faggyúréteget és csökkentik a bőr viszketését.

A diétás tápok minimalizálják a táp allergének megjelenésének kockázatát (fehérjeforrásuk általában halhús), speciális zsírsav összetevői pedig csökkentik a gyulladásos anyagok bőrbeli koncentrációját és javítják a bőr-, szőr minőségét.

vakardzik_600

Oki kezelés során nem pusztán a tüneteket kezeljük, hanem magát a kiváltó okot iktatjuk ki (ha tudjuk). Van lehetőség arra is, hogy injekcióval juttatunk a kutya bőre alá egy, azokból az anyagokból egyedileg összeállított oldatot, melyekre az eb allergiás (hyposzenzibilizálás). Így szerencsés esetben hosszú távon a tünetek jelentős csökkenése, esetleg teljes tünetmentesség is elérhető, mellékhatások nélkül. Ez a gyógykezelés annál eredményesebb, minél hamarabb kezdjük el az első tünetek megjelenése után.

További felvilágosítás a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben.

Cím: Józsa, Március 15. utca 70.

Telefon: 70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu