Méltóság mezején a Gönczys gyerekekkel

Immár harmadik éve vesznek részt a Gönczy Pál Általános Iskola diákjai a Magyar Hospice Alapítvány Méltóság mezeje programjában.

A programnak egyik célja a Hospice filozófiájának és gyakorlati tevékenységének széles társadalmi körben való ismertetése, de fontos az is, hogy megvalósuljon egy szemléletváltás a magyar társadalomban, így a veszteséget, az elmúlást ne tabutémaként kezeljük. El kell, hogy fogadjuk azt, hogy a gyógyíthatatlan betegek életének utolsó szakasza a beteg és hozzátartozóinak aktív közreműködésével értelmessé, a beteg lehetőségeihez mérten még aktívvá és céllal, méltósággal élhetővé tehető. A program elindítói és szervezői szeretnék, hogy a gyerekek minél több ismeretet szerezhessenek és megértsék a gondoskodás , a szeretet, a felelősség, az egymásrautaltság fontosságát.

A programban Debrecen nyolc általános iskolájának közel 1000 diákja vett részt eddig. A sárga nárcisz szimbolikája, számos beszélgetés, közös kreatív-játékos tevékenység és program segíti a gyerekeket eligazodni a „méltóság mezején”. A Magyar Hospice Alapítvány a nagy sikerű debreceni programot országosan mintaértékűnek és követendőnek tartja, ezért „Jó gyakorlatok” címmel módszertani füzetet készít a debreceni iskolák ötletei, módszerei alapján. Így a józsai Gönczy Pál Általános Iskola 5-6. osztályosainak gondolatai is segíthetik országszerte a jövőben csatlakozók munkáját.

Hospice.jpg