Ragyogó nap, ragyogó élményekkel

Piknikhangulat, vásári forgatag, zene, tánc, szórakozás és családi programok - mindezt egy helyen kínálta a 30. Józsai Szüreti Nap október 12-én.

6_700

Hagyományteremtő céllal, a közösségi élet fellendítésének gondolatával rendezték meg első alkalommal, 30 évvel ezelőtt az első szüreti napot Józsán. Az akkori szervezők is fontosnak tartották a szórakozás mellett a helyi értékek, hagyományok bemutatását. Abban az időben még inkább vidékies jellegű volt a település, nagyobb hagyománya volt a földművelésnek, állattartásnak, ezért a programok is ehhez igazodtak: volt szüreti felvonulás, szüreti bál is.

1_700

Mára megváltozott a lakosság összetétele, és a szórakozási igények is szélesedtek, amihez a szervezők mindig igyekeztek rugalmasan alkalmazkodni. Így kapcsolódott a szüreti naphoz 16 évvel ezelőtt a nyúlpaprikás-főző verseny, ami mára ínyencségek napjává alakult, mert igazi különlegességek is készülnek már nyúlhúsból a versenyen.

A lakosságszám növekedése és változó összetétele miatt egyre inkább szélesedett a programkínálat. Mára már a bölcsődés korúaktól a nyugdíjasokig mindenkinek kínálnak érdeklődésüknek megfelelő szórakozási lehetőséget. Az idei szüreti napon sem volt ez másképp.

2_700

Szombaton reggel a nyúlfőző versenyre nevezők érkeztek a legkorábban. Ők már 7 órától elfoglalhatták a főzőhelyeket, apríthatták a fát a bográcsok alá. Korán keltek a galambászok, díszállat-tartók is, akik a legszebb, legkülönlegesebb kedvenceiket mutatták be a látogatóknak. A kertbarátok a konyhakertjük, gyümölcsösük büszkeségeiből rendeztek kiállítást. Nagy hordókban érkezett a szőlő, hogy édes musttal kínálhassák a szüreti nap vendégeit. Érkeztek a finomabbnál finomabb édességek a sütemény versenyre. A játszótér mellett felépült a színpad, az előző nap felállított sátorban elhelyezett asztalokra a kézművesek pakolták ki a portékáikat. Amíg folytak az előkészületek, addig a legkisebbek zenebölcsi foglalkozáson vehettek részt a színházteremben. A nagyobbakat élőszavas mesemondásra várták a jurtába.

3_700

Mire a harmat felszáradt, benépesült a Józsapark mögötti tér. A főzőhelyek felől egyre csábítóbb illatok terjedtek a levegőben. A kikiáltó kidobolta a rendezvényt, és minden vendégnek jó szórakozást kívánt. Ebben nem is volt hiány, mert egymás után léptek színpadra a fellépő csoportok, zenei együttesek. Bemutatkoztak a józsai óvodások, gyermek tánccsoportok, az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület Nótaköre és tánccsoportja, és a 30 éves múltra visszatekintő karate sportegyesület tagjai. A józsai szereplők mellett felléptek a már jól ismert vendégek is: a hajdúnánási Vidám asszonyok, a Hajdúsági Népzenei Együttes és a MEA oktatóinak együttese.

4_700
A nyúlfőző verseny győztesei

Az egybegyűlteket Balázs Ákos önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Kósa Lajos országgyűlési képviselő, egykori polgármester idézte fel a közelmúlt eseményeit, amikor Debrecen különböző városrészeiben sorra elindultak ezek a közösségépítő családi programok, amilyen a szüreti nap is. Az idő bebizonyította, hogy hasznosak voltak ezek a kezdeményezések, mert a lakosság megszerette őket, és szívesen vesznek részt rajtuk. Juráskó Róbert, a JÓTEKE elnöke a Nyúl Terméktanács nevében örömmel üdvözölte, hogy minden évben egyre többen neveznek be a főzőversenyre, nő a nyúlételek népszerűsége Józsán. Idén is főtt egy bogrács vadas nyúl Bede Róbert mesterszakács közreműködésével, amiből kóstolót kaphattak a szüreti nap látogatói. A délutáni eredményhirdetésre dr. Papp László polgármester is kilátogatoott, aki gratulált a nyerteseknek.

A nyúlételek zsűrizése közben az Ebadta kutyaiskola tarott bemutatót az állatszeretőknek, majd színpadra lépett a Kíváncsi Katica és a Hajdú Néptáncegyüttes is.

Akik inkább a harcművészet iránt érdeklődnek, azok íjász bemutatót láthattak, és megismerkedhettek a korai elődök ruházatával, harcmodorával, szokásaival, vagy frissen préselt mustot kóstolhattak. Rengeteg fellépő fantasztikus hangulatot varázsolt a színpadra. A Józsapark mellett volt vidámpark is, így a gyerekeket is rengeteg program várta. Bátrabbak fölszállhattak siklóernyővel a legelőn kialakított felszállópályán, így felülről is megnézhették a szüreti napos Józsát. Nehéz volt a választás ebben a programkavalkádban.

5_700

A szüreti nap programjai a Grundon folytatódtak 17 órától. Hagyomány teremtő céllal meghirdetett kispályás focitornára 7 csapat jelentkezett, melynek győztese egy vándorkupát kapott. Míg a focizók a pályán küzdöttek, a többiek csocsóztak, vagy szurkoltak vagy fröccs teraszon, amihez a jó bort a Borháló csapata biztosította. A meccsek közben Józsa SE U14 és U19 csapata - mely bajnok lett idén – oklevelet vehetett át Balázs Ákos képviselőtől. Az eredményhirdetés után késő estig folytatódott a villanyfényes szüreti buli.

 

16. Nyúlfőző Verseny eredményei:

A 30. Józsai Szüreti Napon megrendezett 16. Nyúlfőző Versenyen számos kreatív nyúlétellel készültek a versenyzők. A zsűri elnöke Bede Róbert mesterszakács, a Paprika TV séfje, zsűritársai Cseke István mesterszakács a Bikers étterem konyhafőnöke és Rédai Attila Világ- és Olimpiai Bajnok mesterszakács az Almavirág Étterem konyhafőnöke. A megmérettetésen az alábbi helyezések születtek:

I. helyezés Vécsey Károlyné - Töltött káposzta, Nyúlpaprikás
II. helyezés Siposné Debreceni Ibolya - Babéros nyúl
III. helyezés Veresné Gyulai Kamilla - Palóc nyúlleves, Nyúlhúsos palacsinta

Különdíj:
Csörgőné Molnár Erzsébet (Harmónia csapat) - Zöldséges, currys nyúl
Kupás Pál Máté (Hardcore csapat) - Mustáros nyúl
Fegyver István (Guns&Rabbit) - Kapros, gombás nyúl

 

4. Józsai Őszi Sütemény Versenyen eredményei:

A 4. Józsai Őszi Sütemény Versenyen kiemelkedően egyedi és ötletes süteményeket készítettek a versenyzők, a zsűri elnöke Őri Jánosné. A megmérettetésen az alábbi helyezések születtek:

I. helyezés Dallos Erzsébet meggyes-gesztenyés muffin
II. helyezés Könyves-Tóth Fruzsina almás-répás muffin (glutén és tejmentes)
III. helyezés Birki Katalin almás zserbó
Szűcs Józsefné túrós mazsolás pite

Különdíj:
• Kátai Zsuzsa málnás márványos sajttorta
• Dudik Györgyné diós kuglóf
• Gönczy Pál Általános Iskola Varázstanya Csoport varázspite

 

1. Szüreti Focikupa eredményei:

1. Harmónia
2. Józsa SZTSE Öregfiúk
3. Komposztálók

 

TOVÁBBI TÖBB MINT 200 KÉP A GALÉRIÁBA VAGY KATT IDE!

 

30. Józsai Szüreti nap támogatói:

KIEMELT TÁMOGATÓK:
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Józsai Település és Közösségfejlesztő Egyesület
Debreceni Művelődési Központ
Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
Média Markt
Pappas Autó Magyarország Kft.
Bikers Étterem és Kávézó

TÁMOGATÓK:

Adonyi Vanessza
Agrárius Kft
Alsójózsai Kerekerdő Óvoda pedagógusai és óvodásai
Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület
Balázs Ákos
Balogh Bence
Barta József
Bátori Sándor
Bede Róbert mesterszakács
Bihari Népművészeti Egyesület
Bojti Tibor
Bon-Bon Cukrászda
Borháló Józsa
Boros Lászlóné
Buglyó Péter
Burai Luca
Bushido Karate Sport Egyesület
Dobrdó ABC
CEZE Reklám
Czebe Lajos
Cseke István mesterszakács
Csontosné Móni
Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola pedagógusai és iskolásai
Debreceni Hajdú Néptánc Együttes
DEHUSZ munkatársai
Dobi Ferencné
Donkó Annamária
Donkó Imre
Ebadta Kutyaiskola
Elekné Tóth Beatrix
Ferenczi Csaba
ifj. Ferenczi Csaba
Ferencziné Sárosi Anita
Fény Felé Alapítvány
Gacsályi Zsolt
G23 Postagalamb Sport Egyesület Józsa S06 csoportja
Gém Ilona
Gönczy Pál Utcai Óvoda pedagógusai és óvodásai
Hajdúsági Népzenei Együttes
Harmonia Dance Stylers
Horváth Gábor
Hús-Nyúl Tenyésztő Kft
Józsai Kertbarát Kör
Józsai Közösségi Ház dolgozói
Józsai Mazsorett csoport
Józsanet
Juráskó István
Juráskó Róbert
Kenguru SE
Kertségi Rendőrség
Kiss Barna
Kiss László
Kissné Lévai Enikő
Kíváncsi Katica Mesezenekar
Kócsi Imre
Kóti Sándor
Kóti Sándorné
Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola pedagógusai és iskolásai
Méliusz Juhász Péter Könyvtár Józsai Fiókkönyvtárának munkatársai
Molnár Miklós
Molnár Tamás
Nagy Boglárka
Nagy Ferencné
Nagy Ferencné
Nagy-Herbák Ágnes
Nagyné Lövei Lilla
Nánási Vidám Asszonyok
Németh Marianna
Oláh János
Őri Jánosné Marika
Őri Krisztián
Paksi János
Pöstényi Ágnes
PB. Invest
Polgárőrség
Rédai Attila mesterszakács
Ritmus Mozgásművészeti Stúdió
Sárközi Béláné
Simon Barna
Sodó Cukrászda
Szabó Judit
Szabó Lajos
Szarka Margit
Szarvas Ferenc
Szatmári Ferenc
Szentesi Csaba
Sziklási Péter
Tóth József
Tóth László
Tóth Szilárd
Tóth Zsolt
Újj Zsolt
V-37. sz. Debreceni Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete
Varga Edina
Víg Zsuzsa
Vitányi Károly