Böjtöljön a PÁLM-A-HÁZ a biobolttal

A tavasz a megtisztulás, újrakezdés időszaka. Megújul a természet, szeretnénk mi is megújulni, energiával feltöltődni. A tisztulás kezdődhet böjtöléssel, ahogy azt több vallás is előírja tavasszal. A böjtnek több típusa van, az egészen szigorú, csak a víz fogyasztását megengedőtől kezdve a „lazább”, a húsfogyasztás mellőzését ajánlóig.

Böjt megkezdése előtt nagyon fontos figyelembe venni egészségi állapotunkat! Bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás) és betegségek (felszívódási zavarok, daganatok, stb.) esetén tilos drasztikus böjtöt kezdeni. Betegség esetén kérjük ki orvosunk tanácsát.

Javaslataink böjt idejére (bár böjtön kívül is érdemes megfontolni!):

- igyunk nagyon sok folyadékot. Ez lehet ásványvíz, gyógytea, gyümölcs/zöldséglé, leves.

- Salaktalanító, tisztító teakeverékekkel (csalán, nyírfa, homoktövis) fokozhatjuk a májban, zsírszövetben lerakódott méreganyagok távozását.

- kerüljük a húsok, zsíros ételek és cukrok fogyasztását.

- Fogyasszunk sok gabonát (barnarizs, hajdina, köles, árpa, bulgur stb), zöldséget (többször nyersen, salátának), gyümölcsöt.

- fontos, hogy a székletürítés megfelelő legyen, azonban ne használjunk drasztikus hashajtókat. Rostdús élelmiszerekkel, étrend-kiegészítőkkel szabályozhatjuk bélműködésünket.

- Csökkentsük a kávé és alkoholos italok fogyasztását. A kávét cseréljük le zöld- vagy maté- vagy Pu-Erh teára.

- Mozogjunk többet. Járhatunk edzőterembe, de egy kiadós séta a jó levegőn is megfelelő.

Sokan nem mernek belevágni a böjtbe, hiszen semmi kedvük heten keresztül leveleken élni. Ez egy nagy félreértés: igen ízletes böjti/húsmentes ételek készíthetők. Kedvcsinálónak válogatás böjtös receptjeinkből:

Gombás köles gombóc: 1 fej vöröshagymát apróra vágva olajon megpárolunk. Beleteszünk 25 dkg apróra vágott gombát, fűszerezzük (kevés só, bors, petrezselyem, vega-mix). Felöntjük vízzel, majd beletesszük a kölest. Gyakran kevergetve főzzük, amíg a köles megpuhul (a vizet szükség szerint pótoljuk). A végén egész sűrűre össze kell állnia. Amikor kihűlt belekeverünk két egész tojást és annyi lisztet, hogy formázható massza legyen. Gombócokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő olajban kisütjük.

Csicseriborsó krokett: a csicseriborsót éjszakára beáztatjuk. Másnap kuktában megfőzzük, a főzővízbe tegyünk 1-2 sárgarépát, 1 vöröshagymát és egy petrezselyem gyökeret. 1 óra főzés után a levét öntsük le és tegyük félre, a borsót a zöldségekkel botmixerrel turmixoljuk. Adjunk hozzá kb. 5 dkg zabpelyhet és teljes kiőrlésű lisztet. Ha nagyon száraz a főzővízzel lazíthatjuk, de a végén formálható masszát kell kapni. Az eredeti recept ennyi, azonban már túl vagyok néhány szétázott gombóc baleseten, így 2 tojást is bele szoktam keverni. Gombócokat formázunk, bő olajban kisütjük.

Lilahagymás puliszka: Felforralunk 3 bögre vizet egy kiskanál sóval. Belekeverünk egy bögre kukoricadarát. Kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg elválik az edénytől. Egy peremes tálcára öntjük úgy, hogy kb. egy cm vastag legyen. Amikor teljesen kihűlt másfél centis kockákra vágjuk. Közben 3 fej lilahagymát nagyobb kockákra vágunk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadunk bőven petrezselymet. A puliszkát a petrezselymes hagymával összekeverve tálaljuk.

Brokkolis kuszkusz: A kuszkuszt kétszeres mennyiségű fűszeres (vegamix) vízben 5 perc alatt puhára főzzük. A brokkolit rózsákra szedve forró vízben pár percig főzzük, leszűrjük. A kuszkuszt a brokkolival összekeverve kivajazott tűzálló tálba rakjuk. Besamel mártást készítünk: Kevés vajon pirítunk két evőkanál lisztet, felöntjük kb. 3 deci tejjel, simára keverjük. Fűszerezzük bőven zöldfűszerekkel (kakukkfű, oregano, borsikafű/bors, só). Belekeverünk egy kis pohár sovány tejfölt, 10 dkg sajtot és ráöntjük a kuszkuszra. Tetejére kevés reszelt sajtot szórunk és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje világos aranybarna lesz.

Ínyenceknek! Zöldséges szusi: Az egyik kedvencünk. Böjtön kívül hallal készítjük. Ragadósra főzünk 20 dkg rizst kevés sóval (nem pirítjuk főzés előtt!). A kiterített szusi lap felére fél centi vastagon rakjuk a rizst, kanállal gyengén megnyomkodjuk, hogy összetapadjon. Közepére csíkban helyezzük a hosszú, keskeny csíkokra vágott „tölteléket”: uborkát, tojáslepényt, paprikát. Óvatosan feltekerjük, a szusi lap egy cm-es szélét vízzel benedvesítjük, ettől összeragad. Pár perc után két centis szeletekre vágva tálaljuk. Szójaszószba esetleg wasabiba mártva az igazi.

biobolt_fot___prm__rc.jpg

Márciusi Akcióink: Zöldség és gyümölcslevek, tisztító teák 10 % kedvezménnyel a tavaszi tisztulás és böjt jegyében.

Hozza be hozzánk böjti receptjeit, a legjobb hármat VITAM ajándékcsomaggal díjazzuk. Beérkezési határidő: március 31.

Homeopátiás orvoshoz és frissítő masszázsra bejelentkezés a bolt telefonszámán: 445-878 Ingyenes vérnyomásmérés!

A Józsa Fitness bérlettel rendelkezőknek 5% kedvezmény a PÁLM-A-HÁZ Bioboltban!

Cím: Szilegyházi utca 2.

Nyitva tartás: Kedd-Péntek: 7.30-18 Szombat: 9-12

Telefon: (52) 445-878

E-mail: palmtm@palmtm.hu