Végig leaszfaltozzák a Kertekalja utcát

A pár éve nyitott utcában 355 méteres szakaszon van már csak földút. A következő hónapokban ezt a részt is leaszfaltozzák.

kp1_745_745

Megkezdték az aszfaltozás előkészítését a Kertekalja utcában - közölte június 4-i sajtótájékoztatóján Balázs Ákos, a városrész önkormányzati képviselője.A Kertekalja utca egy viszonylag új utca Józsán, amit pár éve az állampolgárok kezdeményezésére nyitottak. Az utca nagyon gyorsan beépült, ma már szinte minden telken áll egy családi ház; több mint hatvanhat család talált ott otthonra.

– A Kertekalja utca az itt élők kezdeményezésére 2006-ban jött létre. Az önkormányzat segítette a közösséget a szervezési, hatósági feladatokban, a közvilágítás, a felszíni vízelvezetés kiépítésében, valamint az útépítésben. Most értünk oda, hogy mindez teljes egészében meg tud valósulni, s ezzel több mint 60 családnak tudunk segíteni. Ez az utcanyitás példaértékű és egy jó gyakorlat Debrecenben. Az itt lakók áldozatot is vállaltak azért, hogy mindez így legyen, hiszen telkeikből – a kertek végéből – leadták az utca nyitásához szükséges részt, valamint az utca két végén kisajátításra is szükség volt, melynek költségét szintén az ingatlanok tulajdonosai adták össze – mondta el Balázs Ákos.

kp2_745_745

Az önkormányzat több ütemben látta el aszfaltburkolattal az utcát és építette ki a csapadékvíz-elvezetést, emellett kiépítették a közvilágítást. Most az utolsó, 355 méteres szakaszon is négy méter széles aszfaltburkolatot kap az utca. A szilárd burkolat végétől az Alsójózsai utcáig építik meg az utat és a hozzá tartozó csapadékvíz-elvezetést. A beruházás bruttó 54 millió forintba kerül, amit az önkormányzat finanszíroz. A munkával jó idő esetén augusztusban elkészülnek.

Mint elhangzott, az Új Főnix Terv részeként, Debrecen idei költségvetésében lakossági kezdeményezésre épülő útfejlesztésre rekord összeget, 930 millió forintot különítettek el. Korábban ezt önerős útépítésnek nevezték, de a Fidesz-KDNP frakció javaslatára már évek óta nem kérnek önerőt az útépítésekre az ott lakóktól.

Forrás:

http://www.dehir.hu/debrecen/vegig-leaszfaltozzak-a-jozsai-kertekalja-utcat/2019/06/04/

Video is van a fenti link alatt.