A felnőttek megálmodták, a gyerekek felavatták

Két évtizedes álom vált valóra: május 25-én átadták a nagyközönségnek a Józsa Grund Sportparkot, mely többféle szabadtéri sportra várja a józsaiakat és közösségi térként is szolgálja majd a lakosságot.

01_ovisok_resize_700

Az időjárás is kegyes volt a rendezvényhez, így kellemes napos időben vehettük birtokba a többfunkciós, modern létesítményt. Az előkészületek már hetekkel ezelőtt elkezdődtek: a település oktatási intézményeiben focicsapatok, röplabdás csoportok alakultak, hogy nemes versengés keretében avassák fel a műfüves pályákat és a strandröplabda pályát.

08_strandrpi_resize_700

A megnyitó ünnepségre sokan érkeztek kerékpárral, az egészséges életmód jegyében, élvezve a mozgást és a józsai tiszta levegőt. A délelőtt folyamán a legfiatalabbak a Grund játszóterén lévő repülőgépet formáló kombinált játszóeszközt és hintát vehették birtokba, valamint a gyermeknapi játszóparkban szórakozhattak. Kipróbálhatták az ugrálóvárakat, a vízidodzsemet, lehetett pónin lovagolni, íjászkodni, kézműveskedni. A Grund közösségi terében a felnőtteknek egészségi állapotfelmérésre volt lehetőségük, egészséges ételeket, italokat kóstolhattak, és adakozhattak is a Fény Felé Alapítvány kézműves termékeinek megvásárlásával.

07_flag_resize_700

A létesítmény hivatalos átadása 12 órakor kezdődött. A nemzetiszínű szalag átvágására, ezzel a létesítmény hivatalos megnyitására érkezett vendégeket - Kósa Lajos országgyűlési képviselőt, Papp László polgármestert, Becsky András Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatót, Herczeg András LOKI edzőt, Barabás Lajos építész-tervezőt - Balázs Ákos önkormányzati képviselő köszöntötte a józsaiak nevében. Elmondta, hogy egy jelentős mérföldkő a Grund megnyitása a józsaiak számára, hiszen eddig nem volt sportolásra alkalmas létesítmény.

02_ba_resize_700

Kiemelte, hogy lehetőséget kaptak a józsai lakosok az egészségesebb életre, és különösen fontos a létesítmény a gyermekek mozgásra nevelésében. Emellett fontos a közösségfejlesztő szerepe is, éppen ezért már üzenetként a Grundon lévő fákat is közösen ültették józsai közösségek és családok. Rámutatott arra is, hogy a Grund elsősorban a józsai gyermekeknek épült és az összes uniós forrást a jövő generációi, azaz gyermekeink érdekében használja fel a város. Ezért épül Alsó- és Felső-Józsán bölcsőde, épül új tornaterem a Gönczy óvodában, újítják fel a Kerekerdő Óvodát és újították fel a gyermekorvosi rendelőket. Felhívta a figyelmet a közösségi programok, sportolási lehetőségek könnyebb elérése érdekében létrehozott mobiltelefonos alkalmazásra, amellyel kényelmesen otthonunkból, pár kattintással foglalhatunk pályát, de számos információ is megtalálható az app-ban.

03_szalag_resize_700

Kósa Lajos, korábbi polgármester is örömmel üdvözölte a sportcentrum létrejöttét. Utalt Józsa évezredes múltjára, és arra, hogy a mai lakosok is a fejlődés új útjait keresik. Ez a létesítmény nemcsak a helyieknek, hanem egész Debrecennek kiemelkedő színvonalú sportközpontja lehet.

04_tvgva_resize_700

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy a 2016-ban megfogalmazódott ötlet a sportközpont megépítésére bekerült a városfejlesztési tervbe, melynek vezérelve, hogy a városon belül alközpontokat hozzanak létre, lehetőséget biztosítva a városrészek egységes fejlődésére. A 245 millió forintból megvalósult beruházás egy hiánypótló létesítmény felépítését tette lehetővé, és a lakosság sportolási lehetőségeinek bővítése mellett nagy szerepet kaphat az utánpótlás nevelésben, az új tehetségek felfedezésében is.

05_bem_resize_700

Valamennyi meghívott vendég köszönetét fejezte ki a közreműködőknek, és segítettek kiosztani az érmeket a már lezajlott ovis focibanokság résztvevőinek. Az összes gyermek eztán közös tornával vette birtokba a műfüves pályát Király Edit tréner vezetésével. Ezután a józsai tánccsoportok, mazsorettesek produkcióit láthatta a közönség, és bemutatót tartottak a józsai karate klub ifjú tagjai és a nemrég alakult kézilabda szakosztály sportolói. Közben a másik pályán megkezdődött az iskolák közötti focibajnokság. A délután folyamán bárki kipróbálhatta a strandröplabda pályát, pingpongozhatott, ha éppen nem szurkolt kedvenc csapatának.

06_egsz_resize_700

Az iskolás focibajnokság eredményhirdetésén a gyermekek érmeket vehettek át és a győztes csapatok az oroszországi világbajnokság hivatalos labdáját kaphatták meg, melyet a Loki játékosai mind aláírtak. Ezt követően a felnőttek léptek pályára. Közben már megkezdte a hangolást a Privát Affér zenekar, akik 7 órától adtak koncertet a már kissé fáradt, de lelkes közönségnek, A nap végén a magyar kupa döntőt lehetett megtekinteni az épületben kiépített 3x2 méteres kivetítőn. A felnőtt focikupa résztvevőit a Kurucz Hús és a Dréher jóvoltából ráadásként malacsültel és hideg sörrel látták vendégül a szervezők. A felnőtt focikupa gólkirálya örülhetett a leginkább, hiszen a nyereménye egy Mercedes típusú személyautó tele tankkal egy egész hétvégére a Pappas Autó jóvoltából. Valamennyi sportoló és fellépő a Grund vendége volt egy debreceni párosra vagy a két üstben is készült finomságokra. A gyermekek a Smile palacsinta jóvoltából finom desszertet is kaptak. A Derecskei gyümölcsös pedig csak természetes alapanyagokból készült gyümölcsleveket kínált mindenkinek.

09_szivrvny_resize_700

Akik késő délutánig kitartottak, nemcsak különleges élményekkel gazdagodtak, hanem különleges látványban is lehetett részük: az égbolton szépséges szivárvány íve rajzolódott az égre a sportpálya fölé. Lehet ez a nap üzenete is: ahogy a szivárvány hídja összeköti az eget a földdel, úgy kötheti össze a sportot szerető embereket a most felavatott Grund, közös élményekkel gazdagítva mindannyiunkat.

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN, KATT IDE!