Kerekeken gördülő örökségünk

Három alkotó szekér makettjei láthatók a közösségi ház galériájában május 15-től.

szekr1_700

Az emberkéz alkotta tárgyak mindig különös varázzsal hatnak ránk. Egyrészt azért, mert rendszerint egyetlen példány készül belőlük, nincs két teljesen egyforma belőlük: egyszeriek és megismételhetetlenek, ellentétben a sorozatgyártással készült termékekkel. Másrészt magukon hordozzák az alkotójuk személyiségét, érzéseit, gondolatait, és megszólalnak, megszólítanak bennünket. Mindegyikben egy történet van elrejtve: az alkotó és a mű közös története. Talán ez ihlette a három kiállítót, Pulics Sándort, Felegyi Pált és Kovács Istvánt, hogy a XX. század végéig használatos szekereket, kocsikat tanulmányozzák, és ezeknek a mesterműveknek a kicsinyített másait elkészítsék, örökül hagyva a fiatal nemzedéknek.

szekr4_700

A kiállítás megnyitó ünnepségén Mátrai-Nagy Andrea Bíborka, etnográfus rövid áttekintést adott a kocsik történetéről. Azt talán kevesen tudják, hogy ezek a kerekeken gördülő szállító járművek a Kárpát-medencéből indultak világhódító útjukra, hiszen a Komárom megyei Kocs községben készítették az első kocsi szekereket középkorban. Első írásos említése a XII. századból való. El sem tudjuk képzelni, hogy ez milyen forradalmi újítás volt abban az időben, amikor még teherhordásra csak emberi erő állt rendelkezésre, és az egyetlen közlekedési „eszköz” a ló volt. Hatalmas gazdasági előnyt jelentett a nagyobb rakományok szállítására alkalmas szekér, és nagy szerepet kapott a személyszállításban is. A gazdasági és kulturális érintkezés új távlatát nyitotta meg. Előnyeit felismerve a  kocsiposta szolgáltatást Mátyás király vezette be, 1485-ben.

Magyarországnak jelentős szerepe volt a kocsigyártásban, mivel itt jelen voltak azok a kézműves mesterek, akik összehangolt munkájára volt szükség a kocsikészítéshez. Bognárok, szíjjártók, kovácsok, bőrművesek tökéletesítették, és tették egyre gyorsabbá, kényelmesebbé, és egy-egy speciális funkcióra alkalmassá a kocsikat. A régi mesteremberek találékonyságát, magas szakmai tudását bizonyítják a kiállításon is látható járművek, a tűzoltó kocsitól az elegáns hintóig.

A kerekeken gördülő, állatvontatású járművek fénykora több száz évig tartott. A vasút, majd a motor meghajtású autók elterjedésével a XX. század végére szinte teljesen eltűntek a régi szekerek. Ma már az utakon szinte egyáltalán nem látunk ilyen járműveket, legfeljebb egy-egy tájház udvarán áll még belőlük egy példány. Ezért jelentős a most kiállító három alkotó munkássága, hogy gondos, aprólékos munkával elkészítették ezek élethű, tízszeres kicsinyítésű makettjeit, hogy megőrizzék az utókornak.

szekr2_700

A kiállítás megnyitóján Dr. Mazsu János, a DMJV Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke méltatta értékmegőrző munkásságukat. Sajnos az alkotók közül ketten már nincsenek közöttünk, Felegyi Pál és Pulics Sándor felbecsülhetetlen értékű hagyatékát családtagjaik gondozzák. Kétszeresen is érték számunkra ez a gyűjtemény: bemutatja történelmi örökségünk egy szeletét, a magyar kocsigyártás történetét, és maguk a makettek is olyan művészi értéket képviselnek, amire méltán büszkék lehetünk. Kezdeményezték a gyűjtemény felvételét a Debreceni Értéktárba, amelynek elbírálása most van folyamatban.

A harmadik alkotó, Kovács István, a ma Tiszafüreden élő makettkészítő személyesen is részt vett a kiállítás megnyitóján. Néhány kulisszatitkot is megosztott a hallgatósággal. A hagyományos szekerekről elmondta, hogy akár ezernél is több alkatrészből álltak, amelyet ő igyekszik a lehető legnagyobb pontossággal lemásolni a makettek készítésénél. A megmunkáláshoz az apró szerszámokat is maga készítette. Nem használ korszerű ragasztási technikát, a csavarkötésekhez például gombostűre vág menetet, és azzal rögzíti az alkatrészeket.

szekr3_700

 A bemutatott kocsikhoz, szekerekhez, hintókhoz Czentyéné Zolnai Irén festőművész életképei idézik meg a régi korok hangulatát. Aki szeretné megtekinteni ezt az egyedülálló értéket képviselő kiállítást, látogasson el a Józsai Közösségi Házba július 1-ig. Mivel a makettek nagyon sérülékenyek, valószínűleg utazó kiállítás formájában más helyszínen nem fogják bemutatni a teljes gyűjteményt, most érdemes kihasználni ezt a páratlan lehetőséget.

 TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN VAGY KATT IDE!