Modernizálják és bővítik a BMW-gyárhoz vezető utakat

A Közbeszerzési Értesítő részletesen ismerteti, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a közlekedés igazodjon a majdani debreceni BMW-gyár igényeihez.

Eszerint a Debreceni Észak-nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó állami közúthálózat fejlesztésére vonatkozó terveket az Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt. végzi nettó 470 millió forintért.

Jelentős útfejlesztések - Józsát is érinti

A közbeszerzés részletes leírásában szerepel egy új, külön szintű autópályacsomópont kialakítása Józsa közelében, annak bekötésével. Emellett átépítik az M35-ös autópálya és a 354-es főút (északi elkerülő) találkozásánál található csomópontot. A 354-es főút nyomvonalát 4,2 kilométer hosszban 2×2 sávossá akarják bővíteni 4 csomópont kialakításával, és egy külön szintű vasúti keresztezés létrehozásával.

Komoly vasúti beruházások

Ennél is nagyobb „falatnak” ígérkezik a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó vasúthálózat fejlesztésére vonatkozó egyesített engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció elkészítése. Ezt a 2,3 milliárd forint értékű munkát a dunavarsányi Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft., valamint a debreceni Terv-Tár Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Bt. nyerte el.

Villamosítás, modernizálás

A beruházások keretében a Debrecen, Tócóvölgy, Nagymacs, Balmazújváros vasúti szakaszt felújítják, kapacitását bővítik és villamosítják.

A tervezési feladatok alapján új nyomvonalat létesítenek 3,2 kilométer hosszban Kismacs és Macs megálló-, rakodóhely között. A meglévő nyomvonalat 21,8 kilométer hosszban korszerűsítik, melyből 3,1 kilométer kétnyomú lesz. Meglévő és új nyomvonalat villamosítanak 25 kilométer hosszban. Kialakítanak egy közforgalmi rakodó pályaudvart, valamint Debrecen és Balmazújváros között állomásokat létesítenek, illetve korszerűsítenek. A fentieken túl többek között a debreceni Tócóvölgy állomás vágányait és a Tócóvölgy–Kismacs vonalszakaszt is átépítik. Macs megálló-, rakodóhelyet modernizálják, ahogyan a Macs–Balmazújváros szakaszt is. A balmazújvárosi állomás szintén megújul – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

bg1_650 

Forrás:

http://www.haon.hu/modernizaljak-es-bovitik-a-bmw-gyarhoz-vezeto-utakat-es-vasutvonalakat/4200198