Hírmorzsák a Lorántffy Iskola életéből

Hét érdekes cikkecskében mutatjuk be, milyen események történtek a Loránttfy Általános Iskolában.

bagoly_700_700

Baglyok a Lorántffyban 

Rendhagyó környezetismeret órán testközelből ismerkedtek meg ragadozó madarakkal a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola másodikosai márciusban. A Lorántffyt „ megszálló” baglyok és ölyvek élményközpontúvá tették a tanulást a gyerekek nagy örömére.

A tapasztalati úton szerzett tudás mindig intenzívebben épül be az ismeretek halmazába – ezt vallják a Lorántffy pedagógusai, és ki is használnak minden lehetőséget a trófeaszemlétől elkezdve a közös eperpalánta ültetésen át egészen a madárbemutatóig.

fenntart_700_700

Fenntarthatósági hét

Az 2019. évi Fenntarthatósági Témahét (március 18-22.) tartalmasra sikerült a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában. Ezen a héten a fenntartható, tudatos környezetkímélő mindennapok mellett a vizek védelmére (Happy Hét) és az egészséges táplálkozásra (Egészségnevelési Hét) is felhívták a figyelmet. A héten az iskola 113 tanulóval bekapcsolódott az országos szemétszedési akcióba, a TeSzedd-be, erdei séta, kerékpáros akadályverseny, ,,vizes” versenyek színesítették a mindennapokat. A ,,Terül-terülj asztalkám” keretében a szülők segítségével, egészséges ételekkel vendégelték meg egymást az osztályok.

gergely_700_700

Gergely járás – Lorántffy módra

Iskolába hívogatták a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola diákjai az óvodásokat március 12-én. A Gergely naphoz kapcsolódó népszokást minden évben felelevenítik az iskolások.

Ilyenkor Gergely pápának és vitézeinek öltözve versekkel, dalokkal hívják a nagycsoportosokat iskolába, hogy a „szép tudományt vegyenek ” ők is a fejükbe. Az iskolába készülő gyerekek szalagjai Gergely pápa botjára kerülnek fel a népszokás záróakkordjaként.

korona_700_700

Korona nap és Debreceni séta

A Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola márciusban lehetőséget kapott a Déri Múzeum ,,A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849” című időszaki kiállításának megtekintésére. A kiállítást az iskola egy rövid debreceni sétával ötvözte, amely során a gyerekek ,,kincskereső” – ként játékos feladatokat oldottak meg Debrecen szívében: a KORONA kiállításon, a Déri-tér és a Kossuth tér neves helyein, épületeiben.

mess_700_700

Mesés hagyományok

Március 7-én a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola harmadikosai és negyedikesei közül 32 kisdiák vett részt azon a délutánon, amelyet a DMK Józsai Közösségi Házában megnyílt Népmesepont szervezett. „Mesés hagyományaink” című projekt keretében létrejött rendezvényen a gyerekek a szőnyegre leülve először egy helyi mesemondótól hallgathatták meg a Fehérlófia c. magyar népmesét, kiegészítve a tőlük már idegen kifejezések, szófordulatok magyarázatával.   Ezután elkezdődött a vetélkedő. A tanulók 4 fős csapatokban válaszolták meg a meséhez kapcsolódó kérdéseket, majd egy-egy szereplőt kellett elmutogatniuk, kitalálniuk az Activity során. Végül nagy buzgalommal töltötték ki azt a totót, melyhez további három, előzetesen megismert népmese felidézésére volt szükségük. Amíg a zsűri ellenőrizte a megoldásokat, addig a gyerekek egy népi ruhába öltözött fiatal páros énekes - hangszeres előadását élvezhették, sőt aktívan részt vettek a farsangi dalok éneklésében. Az eredményhirdetés előtt táncház várta a gyerekeket. Megtanultak néhány lépést, majd az Itt a farsang, áll a bál c. nótát énekelve be is mutatták tudásukat. Az emléklapok kiosztása után a két harmadik osztályosokból álló csapat örülhetett legjobban, ők holtversenyben végeztek az első helyen.

A projekt keretében megvalósuló program célja a magyar népmesék, valamint az élőszavas mesemondás népszerűsítése, illetve az élményalapú, tanórán kívüli foglalkozások segítségével a gyerekek kompetenciafejlesztése volt.

Pénzügyi témahét

Ebben a tanévben február 25 és március 1. között csatlakozott a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola a Pénzügyi és vállalkozói Témahéthez, a Pénz7-hez. Ezen a héten kicsik és nagyok ismerkedtek a pénz világával tanórákon és tanórán kívül. A 7. és 8. évfolyam számára a 4. a osztályos Román Vendel édesapja, Román Tibor tartott interaktív ,,pénzes” foglalkozást. A Pénz7 zárásaként az iskola tanulói vállalkozó szülei mutatták be vállalkozásaikat, a cégeket, ahol megtalálták számításaikat.

Lorántffys siker

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulójának eredményhirdetését 2019. március 4-én rendezték Derecskén.  Pankucsi-Versényi Áron, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola ötödik évfolyamos tanulója a neves megmérettetésen VII. helyezést ért el. A kiemelkedő eredményhez ezúton is gratulálunk a tehetséges diáknak és felkészítő tanárának, Duffekné Fekete Ildikónak.