Arduino szakkör idén is lesz

A Józsai Közösségi Házban 2017. decemberében indult az „ARDUINO” mikroszámítógép programozói és hardverépítő szakkör, mely szeptemberben folytatódik.

(Korábbi cikkünk: http://jozsanet.hu/site.php?data[mid]=7&data[id]=4589)

A szeptemberi folytatás előtt tájékoztatást szeretnék adni a szakkör eddigi munkájával kapcsolatban:

A Józsaneten és a Józsa Magazinban történő felhívást követően 24 fő érdeklődött a szakkör iránt, és jelezte is részvételi szándékát. Az első, decemberi összejövetelen 16 fő vett részt. Ez elsősorban ismerkedésről, illetve az általam megtartott bemutatóról szólt. Kezdetben havonta egy alkalommal találkoztunk, de februártól 2 hetente tartottunk összejöveteleket eleinte csütörtöki, majd hétfői napokon.

Sajnos a kezdeti lelkesedés és érdeklődés sokaknál alábbhagyott, így a létszámunk fokozatosan 5-6 főre csökkent. Ez tulajdonítható a mai rohanó világunknak, az időhiánynak, valamint annak, hogy a támogatásból beszerzett alkatrészek, modulok csak jóval a betervezett idő után érkeztek meg.

Mostanra a szakkör rendelkezik minden olyan eszközzel, melyek segítségével több ember is otthon össze tudja állítani az általa kitalált vezérlő eszközt, valamint a kis csapat segítségével a működtető szoftvert is el tudja készíteni.

arduino_ujsagba_288_288

Több alapmodullal (ARDUINO UNO), próbapanelekkel, érzékelőkkel (hő, pára, többféle gáz, hang, fény, szín, nyomás, elmozdulás, stb.), különféle bővítő modulokkal, kijelzőkkel és sok egyéb kiegészítővel rendelkezünk.

Az eddigi szakköri foglalkozásokon elsősorban alapvető dolgokkal foglalkoztunk (a hiányos alkatrész kínálat miatt). Kijelzők csatlakoztatása, vezérlése, óramodul használata, analóg és digitális hőmérsékletmérés, programozási fogások. Egyik tagunk megoldotta egy érintőkijelző használatát is. A szakköri motivációnak köszönhetően az általam kifejlesztett fűtésvezérlő rendszer kialakítása a végéhez közeledik. Ennek fejlesztési tapasztalatait, ahogy eddig is, a továbbiakban is mindenki számára átadom.

A szeptemberi folytatásra továbbra is várom a régi tagokat, valamint újak jelentkezését is, akik valamilyen (bármilyen) vezérlési, mérési feladatot szeretnének megvalósítani a házban és a ház körül. Vagy csak érdeklődnek a téma iránt és többet szeretnének tudni ezen eszközök használatával kapcsolatban.

A szakkör továbbra is ingyenes.

Érdeklődés, jelentkezés: Horváth Lajos, 06-20-9131-451

Tervezett időpont: szeptember 17-én 16:00-19:00-ig

Továbbá köszönetemet fejezem ki a Józsai Közösségi Ház vezetésének, hogy mindenben segítette munkánkat. Biztosította a szükséges helyiséget, technikai hátteret, valamint az időpont egyeztetésben is támogatott bennünket. Köszönöm a debreceni Rádiós és Szabadidő Klub támogatását is, melynek segítségével be tudtuk szerezni a szakkör működéséhez szükséges anyagokat.

arduino_600_600