Hangbújócska zenebölcsi Józsán

„Hangbújócska zenebölcsi” címmel zenei foglalkozás működik minden csütörtökön 10.30-tól a Gönczy Pál u. 60/c alatt, Nagyné Lövei Lilla zenepedagógus vezetésével.

„Főiskolai tanulmányaim során megtanultam, három gyermekem nevelése során megtapasztaltam, a zenebölcsiseimen pedig látom, hogyan fejlődik a kisgyermekek valamennyi zenei képessége.” A zenei nevelés kedvező hatással van az érzelmi-, értelmi-, beszéd-, mozgás-, szocializációs …stb. fejlődésre.

Legideálisabb, ha egy anyuka már „pocaklakó” korában elkezd énekelni gyermekének. A zenebölcsibe 3 hónapos kortól óvodás korig (bármikor be lehet kapcsolódni) várjuk a babákat és anyukákat (apukákat, nagyszülőket, babysittereket, kismamákat).

A zenei foglalkozás főként magyar dalokra, mondókákra épül. Minden foglalkozáson meghatározott sorrendben történnek az események, ami megnyugtatja, biztonsággal tölti el a gyerekeket. Éneklünk altatókat, játszunk ölbeli játékokat: simogatót, csiklandozót, tapsoltatót, lovagoltatót… A játékokat többször ismételjük el az órákon, ill. hétről-hétre. Mindig szerepelnek ismertebb és kevésbé ismert dalok és mondókák, hogy az újonnan csatlakozó résztvevők is találjanak kedvükre való feladatot. Ezután kicsit mocorgunk, tornázunk. A foglalkozás végén a várva-várt „zsákból” előbújnak a kedves kis ritmushangszerek is. Nagy érdeklődéssel szaladnak (kúsznak-másznak) körém a gyerekek, és viszik anyukájukhoz a „zsákmányt”. Vidám zenekarunkkal átismételjük az új dalokat, mondókákat és a régi kedvenceket. Időnként metallofonnal, gitárral, citerával kísérem közös dalolásunkat. Majd a doromb hangjára különös csend száll a teremre, érdeklődő szempárokkal találkozik tekintetem. A zenebölcsi nem ér ám véget a 30-40 perc után: reményeim szerint otthon folytatódik! Pici korban egy-egy mozdulattal utalnak rá; ha már beszélni tudnak, kérik eljátszani kedvenc dalukat; vagy éppen szeretett macijukkal önállóan zenebölcsiznek. Ajánlom mindazoknak, akik a néhány megunt dal, mondóka, ölbeli játék mellé bővíteni szeretnék a „repertoárt”; akik felismerik a jókedvű, közös éneklés, hangszeres játék fontos, sokirányú fejlesztő hatását; akik mélyebb, meghittebb kapcsolatra vágynak babáikkal.
A közösségi élményen túl elsődleges célom, hogy a szülőkkel tanítsam meg a dalokat és a hozzá tartozó mozdulatokat, így a mindennapokban is megszülethet a gyermekkel való játék és éneklés öröme. Szeretettel várok mindenkit, hangbújócskázzunk együtt !

L__vei_Lilla_k__p.jpg

Néhány szülői vélemény:

„A 15 hónapos kislányom a zenebölcsiben kezdettől fogva érdeklődve figyelte a különböző hangszereket, most már egyre bátrabban ki is próbálja őket; az ott tanult dalokat és mondókákat nagy örömmel hallgatja itthon is, a mondókákhoz kapcsolódó játékokban egyre ügyesebben és aktívabban részt vesz. Ezen kívül a zenebölcsiben rendszeresen találkozik hasonló korú gyermekekkel, akiknek a társaságában az alapvetően visszahúzódó kislányom néhány hónap alatt sokkal nyitottabbá vált.”

Budainé Dr Tóth Judit, Kamilla anyukája

„Több szempontból is jónak találom a zenebölcsit, elsősorban megszokta a kisfiam, hogy

gyerekközösségbe jár. Továbbá, ha óvodába megy, nem lesz számára ismeretlen egy-egy zenei hangszer (pl. furulya, doromb) valamint a gyerekdalokat és mondókákat is ismerni fogja.Családias légkörben zajlanak a foglalkozások és minden alkalommal új dalokat, mondókákat tanulunk.”

Asztalos László, Márk anyukája

„Elizabettel kb. 8-9 hónapos kora óta járunk hozzád ,ahol imádja a gyerekek társaságát, így más helyeken is sokkal könnyebben be tud illeszkedni a nagyobb gyerekek közzé is. A zene, a mondókák, játékok megismerésével szerintem a beszédkészsége kialakulásában is sokat segített, mivel már most 1,5 évesen nagyon sok szót használ. Arról nem beszélve, hogy ezeket a kis mondókákat énekeket itthon is sokat használjuk, játsszuk. A gyermekdalok pedig nagyon sokszor megnyugtatják.”

Acsádiné Somogyi Marianna

„A zenés foglalkozásoknak sokat köszönhetünk. Sárika a mai napig hozza a dalos gyűjteményünket és kéri, hogy énekeljünk. A világ egyik legjobb dolga, hogy most már együtt énekelgetünk. Ennek tulajdonítom a beszéd korai kezdetét és a gazdag szókincsét is.”

Szilágyiné Czifra Andrea

„Kislányommal 3 hónapos kora óta járunk zenebölcsibe. Miért jó ide járni? Együtt művelhetem a zenét gyermekemmel. Sok, számomra ismeretlen gyerekdalt tanulhatunk, amit nemcsak énekelni, de játszani és mutogatni is lehet. Első olyan közösségbe járathatom kislányomat, ahova én is elkísérhetem és hasznos félórát tölthetünk el. A gyermeket fejlesztő énekeket otthon is gyakorolhatjuk, miközben megtanulja a testrészeinek nevét és kicsit tornázhatunk is. Sokszor fülembe cseng Kodály Zoltán mondata, miszerint a gyermek zenei nevelését születése előtt 9 hónappal kell elkezdeni.”

Czifra Zsuzsika édesanyja: Czifráné Tóth Zsuzsanna

Farsang a zenebölcsiben

Szeretettel várok minden józsai kisbabát a „Hangbújócska zenebölcsi” foglalkozására, amikor a szokásos ölbeli játékokon, csengő-bongó hangszereken kívül farsangi dalok, mondókák biztosítják majd a zenés jókedvet. (Farsangi jelmezbe nem szükséges öltözni.)

Időpont: 2010. február 18. csütörtök 10.30

Helyszín: Gönczy Pál u. 60/c. Hansa Wellness és Jóga Stúdió