Kiállításmegnyitó volt a Közösségi Házban

Pintye Anna festőművész és Gárdonyi Sándor grafikusművész kiállítása február 10-től március 20-ig tekinthető meg a Józsai Közösségi Ház előterében.

A két fiatal művész kiállításmegnyitóján Somogyi Béla mondott köszöntőt. Bár mindkét művész nagyon fital és pályafutásuk elején járnak még, máris komoly műveikkel büszkélkedhetnek. A megnyitót gitárműsor, szintetizátor előadás is színeseítette.

k__p_142.jpg

(További képek a kiállítás megnyitóról a Galériában vagy katt ide.)

Néhány szó Pintye Anna festőművész és Gárdonyi Sándor grafikusművész pályájáról:

Pintye Anna: Festőművész
Pályája kezdetén, a gimnázium mellett - Bíró Eszter rajztanárnő biztatására - elkezdett a Medgyessy Körbe járni. A szakkörben valósághű megjelenítésre törekedett, a modell-tanulmányozásokon át portrékat, aktokat készített. Tamus István és Lukács Gábor festészet iránti alázata nagy hatással volt rá.
Szander Anna tanítványaként sokféle anyaggal, technikával kísérletezett, megszerette a színek erejét.
A fővárosi rajziskolákban szénnel, tussal, akvarellel dolgozott. Az egyetemen lassan eljutott a foltszerű ábrázolásig, amit intenzív színekkel párosított, csak kiinduló pontként használta a valóságot. Az alkotó folyamat során a harmónia megteremtésére törekszik.
Bráda Tibor és Cseresznye József műhelyében az ólomüvegezés titkaiba nyert betekintést. Hitvallása, hogy az alkotás érték és kapcsolatteremtés. Festményein a színeknek és formáknak az a szerepük, hogy megnyugvást, örömet keltsenek. Számára rendkívül sokat jelent, hogy az alkotó folyamat során pozitív energiákkal töltődik fel.

k__p_163.jpg

Gárdonyi Sándor: Grafikus
A sokszorosított grafikai eljárásokkal, a Medgyessy Körben ismerkedett meg, tanulmányait a nyíregyházi Művészeti Gimnáziumban folytatta. A Debreceni Egyetemen és a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészet- és Művészettudományi Karán diplomázott.
Erdei Anna, Tamus István, Lukács Gábor, Szepessy Béla, Sulyok Géza voltak a tanárai.
Jelenleg elsősorban linómetszeteket készít. A folt, a vonal, s a grafikai struktúra kifejező erejével fogalmazza meg rajzi mondanivalóját. Képein a reális ábrázolás és az elvont, absztrakt kifejezési mód közötti egyensúly megteremtésére törekszik. A grafikai műfajok közötti átjárhatóságot más kísérleti jellegű munkáiban igyekszik felszínre hozni.
Vonzódik a középkor műveltségéhez, különösen nagy hatást gyakoroltak rá a román és gótikus stílusú alkotások. Ezek a stílusjegyek feltűnnek rajzain is.
Munkái irodalmi, történelmi és filozófiai témákat dolgoznak fel. Mindig az embert állítja a középpontba, megragadva a személy egyszeri, megismételhetetlen egyedi voltát.
Igyekszik a transzcendens kérdésekre is reflektálni.
Illusztrációkat is készít, eddig három mesekönyvnek volt az illusztrátora, s egy angol nyelvű fül-orr-gégészeti könyvhöz készített rajzokat. Jelenleg egy történelmi tárgyú könyv számára készít illusztrációkat.
Tanít, korábban az Abigél Többcélú Intézmény képzőművészeti csoportjában oktatott.

k__p_170.jpg