XI. Józsai borverseny

Immár tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a hagyományos józsai borverseny. A szép számú érdeklődőt vonzó megmérettetésen, a benevezett borokat, ezúttal is kiváló szakmai zsűri értékelte.

Idén húsz vörösborból és hat fehérborból kellett a zsűrinek kiválasztani a legjobbakat. A zsűri tagjai idén Rád Péter (kertész üzemmérnök, borász), Pető József (a Józsai Kertbarát Kör szakmai vezetője, kertész üzemmérnök, borász) és Sovány Pál (a Józsai Kertbarát Kör elnöke, agrármérnök) voltak.

A zsüri az értékelés során elmondta, hogy nagyon jó borok érkeztek, sokkal kiegyenlítettebb volt a színvonal, mint korábban. Ez persze nehezítette a döntést. A borok kezelését és készítését is rendben találták. Ehhez nagy segítség volt az évjárat, mivel olyan jó évjárat, mint a 2009-es évjárat volt, csak 20 évente egyszer van.

Erre a vidékre jellemzőbb a vörös bor, bár szakmailag a síkságra inkább a fehér termesztése javallott. Így idén is jóval több nevezés ékezett vörösbor kategóriában. A legtöbb bor alapja az Otello szőlő volt, habár ez a fajta csak hobbikertekben lelhető fel, ilyet hivatalosan nem lehet forgalmazni magas metilalkohol tartalma miatt.

Míg a zsűri értékelte a borokat addig szakmai előadásokat hallgathatott a publikum, régi boros történeteket, anekdotákat olvastak fel, daloltak, énekeltek a részvevők.

Gratulálunk a díjazottaknak:

FEHÉRBOR:

I. Bagdács Gyula (A legjobb józsai bor - vándorkupát kapott)

II. Pető József

III. Dr. Tóth Árpád

VÖRÖSBOR:

I. Nagy István (A legjobb józsai vörösbor - vándorkupát kapott)

II. Pető József

III. Szakály Ferenc

Különdíj: Kállai Zoltán

Tóth Gyuláné

A helyezettek oklevelet kaptak és tárgyjutalomban részesültek.

3432.jpg

További képek a borversenyról a Galériában vagy katt ide.