Az Ügyvéd válaszol

Az előző cikkek a házastársi és élettársi kapcsolatról szóltak, most a párkapcsolatban született gyermek szemszögéből vizsgáljuk ezeket a kapcsolatokat.

Január 1-től két törvényi vélelem van:

  1. a házassági kapcsolat alatt született gyermek apja a törvényi vélelem szerint a férj.
  2. közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló apasági vélelem alapján: az anyának a vélelmezett fogantatás ideje alatt a regisztrált élettársa az apa.

Élettársi kapcsolatot különneműek a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásában regisztráltathatják. A regisztrációt bármelyik élettárs a másik fél nélkül töröltetheti.

Az élettársi kapcsolatból született gyermek esetén a fenti vélelem vonatkozásában az anyakönyvi hivatal megkeresi a Magyar Országos Közjegyzői Kamarát a nyilvántartásában lévő adat közlése céljából. Amennyiben az anya a szüléskor nem áll házassági kapcsolatban, sem a fogantatás időpontjában nyilvántartásba vett élettársi kapcsolatban nem élt, a gyermek apjaként a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tett férfit kell tekinteni.

A gyermek anyakönyvezése szükséges ahhoz, hogy az okmányai: személyi igazolványa, lakcímkártya, taj kártya, útlevele kiállításra kerüljenek, továbbá a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája és taj száma nélkül a családi támogatások nem igényelhetők.

Miért jó a gyermek szempontjából, ha házasságban születik?

  1. Első perctől kezdve az anya házastársát tekinti a jog a gyermek apjának.
  2. Válás esetén a gyermekkel kapcsolatos legfontosabb kérdések: elhelyezése, tartása, kapcsolattartása a tőle különélő szülővel szabályozásra kerül.
  3. A társadalom többsége még mindig a családban születő gyermeket fogadja el.

Ezzel szemben az élettársi kapcsolat könnyebben felbontható és a gyermekkel kapcsolatos kérdések sem rendeződnek kötelezően, azaz a gyermek jog és létbiztonsága sem egyértelmű. Ilyen esetben a gyerektartás érdekében pert kell indítani, azaz a bírósági eljárás így sem kerülhető el.

Tény, hogy egy kapcsolat minőségét és tartalmát nem az határozza meg, hogy a felek házastársi, vagy élettársi kapcsolatban élnek, de a párkapcsolat társadalmilag elismert formája a házasság, melynek értelme, hogy a társadalmi formákat betartva az anyakönyvezető előtt is felvállalják a felek kapcsolatukat.

Dr. Patakvölgyi Ügyvédi Iroda (Lukácsné Dr. Patakvölgyi Piroska    )

Cím: Józsa, Barátság utca 3.

Telefon: 06-52/387-803

Mobil: 06-20/340-7411

Ügyfélfogadás: előzetes telefonos egyeztetés alapján

paragrafus.jpg