Mozdulj ki, sportolj a kutyáddal!

Kutyával mozogni mindkét félnek szuper! A kutya és a Gazdi is csak profitálhat a dologból!

kutya-futas_398

A kutya sétálhat, futhat, kalandozhat, a Gazdi pedig szórakozva tesz az egészségéért mindeközben. Sokkal szórakoztatóbb így sportolni, mint egyedül, a kutyát pedig úgyis meg kell sétáltatni, így időt is spórolhatunk a dologgal.

Néhány tipp, hogy mi-mindent lehet még csinálni a szabadban sportolva a kutyával a sétáláson kívül:

  • futás: ehhez persze az szükséges, hogy a kutya-Gazdi páros összhangban legyen, figyeljenek egymásra, illetve, hogy biztonságossá tegyük ezt a sportolási formát: nem ajánlott a póráz nélküli futás olyan területen, ahol a közelben autók, biciklisek, gyalogosok járnak. Bármilyen jól nevelt a kutyus, előfordulhat, hogy olyan szituációba kerülünk, például észrevesz egy macskát vagy egy másik kutyát és elindul utána, ami balesetveszélyes helyzeteket teremthet.
  • apport: a legtöbb kutya bolondul a „visszahozós játékért”
  • agility: itt sem csak a kutya mozog, sőt! A Gazdi ugyanúgy futva, mozogva teljesíti a pályát, kitűnő, szórakoztató sport, amely során rengeteget tanul a kutya, tehát nem csak fizikailag, de agyilag is lefárasztja az ebet.
  • mantrailing: azaz nyomkövetés. Történhet erdőn-mezőn, a város közepén, a helyszíneknek itt is csak a fantázia szabhat határt.
  • tájfutás: itt a kutya tulajdonképpen húzza a futás közben Gazdáját, ehhez elengedhetetlen a speciálisan ehhez kialakított hám és póráz használata.
  • bármi, ami szabad téren, mozgással jár, jót tesz mindkét félnek.

Fontos, ha kutyás sportra adja az ember a fejét: biztonságosan, megfelelő helyen tegyük mindezt, ahol nem veszélyeztetjük sem a környezetünket, sem magunkat és az ebet.

+ érdemes előtte állatorvossal átnézetni, kivizsgáltatni a kutyát, hogy megfelelően rendben van-e a keringése, illetve az ízületei, csontozata ahhoz, hogy a megszokottnál fokozottabb terhelésnek tegyük ki. Az állatorvos és a kutyakiképző tanácsait érdemes megfogadni abban, hogy melyik kutyás sportot válasszuk!
Cikkünk a Józsavet Kisállatorvosi Rendelő támogatásával jelent meg, további információ:

JózsaVet Kisállatorvosi Rendelő
Cím: 
Józsa, Március 15. utca 70. 
Telefon: 
70-329-4305
E-mail: gargyasandor@gmail.com