Tûvel festett üzenetek

Megnyílt a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének kiállítása a Józsai Közösségi Ház kisgalériájában.

Engedjék meg a kedves Olvasók, hogy a kiállításról szóló beszámolómat egy személyes élménnyel kezdjem. Dédnagymamám szobájának falán két, általa készített gobelin kép függött. 3-4 évesen szívesen nézegettem ezeket a képeket. Az egyiken egy hólepte, fenyőkkel övezett tisztáson magányos őzike álldogált, a másik egy tóparti napnyugtát ábrázolt. Engem gyerekként elvarázsolt ez az idilli hangulat, és sokáig azt hittem, hogy a gobelin szó a tájkép szinonimája. Később, amikor már felcseperedtem, és a képek nekem is szemmagasságba kerültek, akkor ért a megdöbbentő felfedezés, hogy ezek nem festmények, hanem hímzett képek. Akkor tudtam meg, hogy a gobelin nem tájképet jelent, hanem ez egy hímzéstechnika. Azóta sok év telt el, és március 8-án, a Józsai Közösségi Ház kiállításán találkoztam ismét gobelinekkel.

t369_01_700

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre változatos, képekből, dísztárgyakból, ékszerekből álló kiállítást hozott Józsára. Alkotásaikkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ez a régi kézimunka technika megállja a helyét a mai, modern világban is, szép díszítője lehet a modern lakásoknak, lakberendezési tárgyaknak, vagy akár egy jegyzetfüzet borítónak is. Mivel nincs hagyományos motívumkincse és jelképrendszere, mint a népi hímzéseknek vagy faragásoknak, ezért a gobelin alkalmazkodni tud a kor igényeihez, stílusához.

Változatossága és változékonysága mellett azonban hordoz egyetemes üzenetet is, amint az a kiállítás megnyitó ünnepségén elhangzott. Aprólékossága, kimunkáltsága közel csalogatja magához a nézőt. Nem elég messziről rápillantani, közelről kell megszemlélni, mert így tárulnak fel szemünk előtt az apró részletek. A közelítésre tanítanak minket: arra, hogy nem elég a dolgokra távolról tekinteni, és nagy vonalakban egy vázlatos képet alkotni róla, hanem közel kell kerülni ahhoz, amit meg akarunk ismerni, mert csak így lelhetünk rá a benne megbújó értékekre. A gobelinek másik fontos üzenete az aprólékosság, a pontosság, a kidolgozottság, ami mai, modern korunkban háttérbe szorulni látszik. Mindent gyorsan, sokszor elnagyolva igyekszünk elvégezni, hogy hamar túl legyünk rajta, s belekezdhessünk valami másba. A gobelin technika végtelen türelmet, sok időt, aprólékos kidolgozást igényel, ezért páratlan jellemformáló ereje is van. Egy másfajta életfelfogást, másfajta életvitelt követel. Ennek kapcsán mondott köszönetet Királyné Kiss Piroska a kiállítás megnyitó ünnepségén a hozzátartozóknak – férjeknek, szülőknek, gyerekeknek, családtagoknak – azért az áldozatvállalásért, türelemért, amivel a szakkör tagjait támogatják.

t369_02_700

A munkáikból összeállított vándorkiállításuk nemcsak városuk jó hírét viszi el messze földre, hanem ezt az üzenetet is: a közel kerülést, a részletgazdagságot, a pontosságot, a kitartást és a türelmet. Ezért az üzenetért mindenképpen érdemes megnézni a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének kiállítását a Józsai Közösségi Házban. A tárlat április 4-ig tekinthető meg nyitva tartási időben.

Szarka Margit

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN, KATT IDE!