Családiasan búcsúztatták a telet

A farsangi időszak utolsó hétvégéjén kézműves játszóházzal, énekkel, tánccal, kiszebáb égetéssel elevenítették fel a farsangi szokásokat a Józsai Közösségi Házban.

jfarsang_1_700

Február 10-én családi farsangi délutánra várták az érdeklődőket 3 órától a Józsai Közösségi Házba. A gyerekek és felnőttek közösen készíthettek farsangi álarcot, busómaszkot, a télűző varázslathoz kiszebábot, és zajkeltő eszközöket. A kézműves foglalkozás mellé a Hajdúsági Népzenei Együttes szolgáltatta a vidám muzsikát. A résztvevők alkotás közben kiszehajtó mondókákat, énekeket is tanulhattak.

jfarsang_2_700

5 órára elkészült az ember nagyságú kiszebáb is, amit dobszó, sípszó és hangos kurjongatások kíséretében vittek ki a józsai legelőre, hogy ott elégessék a régi szokásnak megfelelően. A bábu meggyújtása előtt mindenki elhelyezhette rajta gondűző céduláit, amire feljegyezte azokat a rossz dolgokat, amitől meg szeretne szabadulni a következő esztendőben. A kiszebáb elhamvadásáig tavaszváró dalokat énekelt a népes farsangi gyülekezet, ezzel fejezve ki, hogy ideje lenne már a szürke, téli napoknak búcsút mondani.

jfarsang_3_700

Este 7 órától farsangi mulatság kezdődött a közösségi ház színháztermében. A bál résztvevői vidám színpadi műsort láthattak, volt jelmezverseny, értékes nyereményekért, majd tombolahúzás és tánc hajnalig.

jfarsang_4_700

A farsangi családi nappal egy időre búcsút mondhatunk a mulatozásnak, hiszen február 14-től kezdődik a böjti időszak, ami egészen március 29-ig tart, és a húsvéttal zárul.

TOVÁBBI 70 KÉP A GALÉRIÁBAN VAGY KATT IDE!