Telefonon csalók

Újabb trükkökkel próbálkoznak a telefonos csalók Hajdú-Biharban is.

Újabb módszerekkel próbáltak meg átverni embereket telefonos csalók. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság most két új trükkről számol be közleményében.

Az elmúlt napon érkezett bejelentés szerint egy férfit azzal kerestek fel telefonon, hogy személygépkocsijával baleset okozott, ezért fel fogja keresni a biztosító és egy új gépkocsi árát fizetik ki neki. Egy asszonytól pedig a telefonáló gyorshajtás miatt akarta a pénzbüntetést beszedni, amelyet személyesen kellett volna átadnia. A megkeresettek azonban gyanút fogtak és értesítették a rendőrséget.

telcsalas_500

Hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává, fogadja meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • A biztosító kárrendezési menete szabályokhoz kötött. Telefonon keresztül nem rendezik a kárt. Kárszakértői vizsgálatot követően történhet meg a javítás vagy a kifizetés.
  • Sebességtúllépés esetén a hatóság nem keresi fel telefonon a gépjárművezetőt.
  • Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez nyereményjátékokat, akcióik a szolgáltatásaikkal összefüggő kedvezményekkel kapcsolatosak.
  • A hivatalos szerencsejáték-szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat.
  • Ne adják meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adataikat, ne utaljanak, ne töltsenek fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra!
  • Amennyiben ilyen hívást kap, kérje meg a hívót, hogy később hívja vissza önt. Addig higgadtan gondolják át, hogy lehet-e valóság alapja az ilyen megkereséseknek! Valószínűleg nem lesz visszahívás.
  • Amennyiben a hívó száma látható volt, akkor a számot, illetve az általa használt nevet mindenképpen jegyezze fel, amellyel segíti a rendőrség felderítő munkáját!
  • Ne kövesse a csalók utasításait! Jegyezze fel a hívás időpontját, majd azonnal tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

 

Forrás: www.dehir.hu