Régi recept szerint készült a sifri

A tésztagyúrás mesterfogásaival ismerkedtek az érdeklődők november 25-én a Józsai Közösségi Házban.

A hagyományos, évszázados múltra visszatekintő konyhaművészet kelt életre szombaton a közösségi ház előterében. Pontban 9 órakor öltöztek pöttyös köténybe a résztvevők, és nem kis izgalommal várták, hogy maguk is kipróbálják, hogyan készítették dédanyáink a sifrit, más néven lebbencset, a húslevesbe való tésztaféleségeket, a túrós csuszának, slambucnak, mákos csíknak valót.

sifri1_resize_640

Az alkotóműhely szakmai vezetője Benkéné Piroska volt,aki családjában tanulta meg a mesterfogásokat, és azóta is a régi módszerekkel készíti otthon a házi tésztát. A vállalkozó kedvű háziasszonyok a hozzávalók kimérése után nekigyürkőztek a gyúrásnak. A szorgos kezek nyomán a tojásból és lisztből álló keverék lassan cipócskákká formálódott a gyúródeszkákon. Amíg a tészta pihent, addig Nagy Mária tartott rövid előadást a tésztaféleségek felhasználási módjairól, és néhány régi kifejezést is megtanultak a résztvevők. Az előadásból kiderült, hogy nemcsak változatos ételek készülnek a gyúrt tésztából, legalább ennyire változatos ezek elnevezése is. A résztvevők közül sokan most hallották először a vékony laska, széles laska, csík, kakasnyelv, macskatalp, csipetke kifejezéseket, megtudták, hogy mit jelent az egy levél tészta kifejezés. Őszinte csodálattal tekintettek elődeink találékonyságára, hogy mennyi felhasználási módját ismerték a gyúrt tésztának.

sifri2_resize_640

A következő kihívás a tészta kinyújtása volt. Ehhez is sok gyakorlati tanácsot kaptak a résztvevők. A kézi nyújtás mellett kipróbálhatták a modern, gépi nyújtást is, és megállapították, hogy a kézi nyújtás sokkal közelebb áll a szívükhöz. Ezután ki-ki maga dönthette el, hogy milyen formájúra szeretné felvágni a tésztáját, vagy inkább egyben hagyja megszáradni, hogy lebbencs legyen belőle. A jó hangulatú közös műhelymunka végén mindenki elégedetten méregette saját munkájának gyümölcsét, a szép, sárga, áttetsző tésztalevelet.

sifri3_resize_640

Amíg a háziasszonyok a tésztagyúrás és nyújtás munkafolyamatait gyakorolták, gyorsan elrepült az idő. Déli harangszóra egy nagy bográcsban megfőtt az előző napi tésztából készült lebbencsleves is, Benke István közreműködésével. Az ebéd közös elfogyasztása után megállapították a résztvevők, hogy ő is épp annyira járatos a konyhai praktikákban, mint a felesége, Piroska, jól bánik az alapanyagokkal és a fűszerekkel, nagyon  ízletes finomságot varázsolt az asztalra.

sifri4_resize_640

Az józsai Sifri workshop már első alkalommal nemzetközivé szélesedett: a rendezvény vendége volt egy Barcelonából érkezett hölgy is, aki az Erasmus program keretében látogatott városunkba. Érdeklődve figyelte a háziasszonyok lázas munkálkodását, és minden munkafolyamatot fotóra rögzített. Ő is nagy elismeréssel nyilatkozott a lebbencslevesről, és elfogadta a meghívást a jövő szombati ködmönujj sütésre is.

December 2-án a kelt tészta (tájnevén kőtt tészta) elkészítési módjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Józsai Közösségi Házban 9 órától. Minden érdeklődőt szeretettel vár a háziasszony, Piroska, és a Józsai Közösségi Ház munkatársai.

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN, VAGY KATT IDE!