35 év csodái

A 35 éves Józsai Díszítőművészeti Szakkör tagjainak legszebb munkáiból nyílt kiállítás a Józsai Közösségi Házban november 21-én.

19 tag, több, mint 100 alkotás, milliónyi öltés…röviden így jellemezhetnénk a kedden megnyitott textilművészeti kiállítást. Ám a bemutatott anyag csupán töredéke a 35 év alatt készült munkáknak. A kiállítás csak betekintést nyújthat abba a három és fél évtizedes hagyományőrző és értékteremtő tevékenységbe, amit a szakkör tagjai nagy elhivatottsággal és lelkesedéssel végeztek, és végeznek napjainkig. Az 1982-ben, Gém Rudolfné vezetésével alakult, 1987 óta Bátoriné Gém Eszter szakmai irányításával működő szakkör Józsa legrégebbi alkotó közössége. Munkáikat rendszeresen láthatjuk a közösségi házban, de már országos kiállításokra is eljutottak az általuk készített hímzések.

diszito01_resize_640

A 35. születésnap alkalmából rendezett kiállítás megnyitó ünnepségén jeles személyiségek is részt vettek november 21-én. Nagy Mária, intézményvezető köszöntője után Balázs Ákos, önkormányzati képviselő fejezte ki köszönetét azért a lelkes, áldozatos munkáért, amit a szakkör vezetője és tagjai végeznek azért, hogy feltárják és bemutassák magyarságunk népművészeti értékeit. Tevékenységükkel lelket adnak a településnek, értékekkel gazdagítják a közösséget, gondozzák, tovább viszik, átadják a hagyományban fennmaradt tudást. Jó példát mutatnak, hogyan lehet jó közösségben a közösségért munkálkodni.  Fontosnak érzi, hogy Debrecen város önkormányzata is támogassa az ilyen csoportokat. 10 éve, az új közösségi ház megnyitásával kedvezőbb környezetben alkothatnak,  tágasabb kiállítótérben mutathatják be munkáikat, s ennek köszönhetően többen megismerhetik a szakkört, újabb tagokkal bővülhet ez a közösség.  

diszito02_resize_640

Dr. Tar Károlyné, a DMK nyugalmazott igazgatója, a Kézműves Alapítvány kurátora szakmai szempontból méltatta azt a hagyományfeltáró munkát, amit a szakkör a Kárpát-medence hímzéskincsének feltárásában végzett, és felbecsülhetetlen értéket hozott létre ezek bemutatásával. A kiállításon betekintést nyerhetünk a buzsáki, torockói, sárközi, zsombor-vidéki, kalotaszegi, felvidéki mintakincsbe épp úgy, mint a debreceni kisbunda minták szín- és formavilágába.

Hunyadi Sándor, a Kézműves Alapítvány elnöke elismerő oklevelet adományozott a szakkör vezetőjének, Bátoriné Gém Eszternek azért az áldozatos munkáért, amit a magyar népművészet élővé tételéért tett, közel hozta hozzánk ezeket a kortalan mintákat, és megköszönte a szakkör tagjainak közreműködését ebben az értékteremtő munkában.

A megnyitó vendégei voltak a Balmazújvárosi Németfalusiak Egyesületének képviselői is, akik hasonló értékfeltáró, értékmentő tevékenységet végeznek a balmazújvárosi német közösségben, és szoros együttműködés van a két csoport között. A kiállítás anyagát ők is szeretnék a közeljövőben bemutatni a településükön.

A megnyitó ünnepség végén megemlékeztek a 35 éves szakkör alapítóiról, a régebbi tagokról is, és átadták a józsaiaknak az erre az alkalomra készített ajándékukat, egy 4x3 méteres textilképet, ami a Kárpát-medence 42  tájegységének népművészeti mintáit mutatja be. Ez a monumentális „tankönyv” a Józsai Közösségi Ház előadótermében kapott helyet, de a tervek szerint több intézményben is bemutatják majd.

A hagyományos értékek előtti tisztelgés szellemében a megnyitó ünnepségen népzenei összeállítást és néptánc bemutatót is láthatott a közönség Márta Szabolcs és édesanyja, Márta Szabolcsné, valamint a Guzsalyas néptáncegyüttes tagjainak tolmácsolásában.

A kiállítás minden darabja egy-egy  tűvel írt csoda, ami nemcsak hagyományainkról mesél, hanem arról is, milyen csodákra képes az ember, aki mély elhivatottsággal dolgozik egy jó ügyért, milyen csodákra képes egy alkotó közösség, amelynek minden tagja szívvel-lélekkel dolgozik azért, hogy átadja a csodát másoknak is.

diszito03_resize_640

A kiállítás megtekinthető január 6-ig a Józsai Közösségi Ház Galériájában nyitva tartási időben. Az érdeklődőknek Bátoriné Gém Eszter tárlatvezetéssel egybekötött előadást tart a magyar hímzési hagyományról november 27-én, hétfőn 14 órától, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIBAN, KATT IDE!