Szabó Magda volt a tananyag

Rendhagyó irodalom óra volt a Józsai Közösségi Házban a 100 éve született írónő munkásságáról.

A magyar nyelv napjához és a Szabó Magda születésének 100 évfordulójához kapcsolódva nyelvi és irodalmi élmény részesei lehettek a november 15-én délután tartott rendhagyó irodalom óra résztvevői.

Az érdeklődők először Az Ókút című műből hallgathattak meg egy novellát Papp István, a Csokonai Nemzeti Színház művésze előadásában. Az elbeszélés Szabó Magda gyermekkorába kalauzolta a hallgatóságot, szemléltetve azt a lenyűgöző nyelvi erőt, a magával ragadó, őszinteségen és egyszerűségen alapuló írói stílust, ami a debreceni írónőt jellemezte.

Az irodalmi szemelvény után Jónás Dániel, irodalmár mutatta be Szabó Magda életművét. Eredeti fotók segítségével megismerhettük a novellában szereplő kislányt, a későbbi debreceni latin szakos tanárnőt, a Kossuth-díjas írónőt, és a nagy állatbarátot.

rendh_01_640

A rendhagyó irodalom óra végén kötetlen beszélgetés keretében mindenki elmondhatta a Szabó Magdával kapcsolatos olvasmányélményeit, filmélményeit, szóba került a közelmúltban átadott emlékház és köztéri szobor is. Bár munkásságát nem mindig értékelték pozitívan, de visszatekintve életművére, elmondhatjuk, hogy a gyermekirodalomban, regényírói és drámaírói téren is maradandó értékeket alkotott.  November 15-én ebből a maradandóságból kapott ízelítőt a közönség.