10. születésnapra készülve

Egy évtizeddel ezelőtt vehette birtokba Józsa lakossága az új Közösségi Központot.

jkh_01_600_800

2007. szeptember 29-én jelentős változás köszöntött be Józsa életébe. Ezen a napon nyílt meg a nagyközönség előtt a Józsai Közösségi Központ, ahol egy térben kapott helyet a településrész önkormányzati ügyfélszolgálata, a könyvtár és a közösségi ház. Mindez Józsa új központjában, a Józsapark épületegyüttesben.

Korábban Alsó-Józsán működött a közösségi ház, de a lakosságszám növekedése és a közösségi alkalmak iránti megnövekedett igény szükségessé tette a bővítést. Sok jó, hagyományteremtő kezdeményezés indult a régi épület falai közül, mint a civil szervezetekkel és az oktatási-nevelési intézményekkel közösen szervezett Józsai Szüreti Nap, a már hagyományos Nyúlfőző Verseny, és a Gyermeknapok.

jkh_02_400_533

Az új épület lehetőséget adott arra, hogy megújulva, kibővítve folytatódjon ez a hagyomány, kihasználva az új helyszín adta lehetőségeket (színházterem, fedett előtér).

A DMK új Józsai Közösségi Háza tágabb terekkel, korszerűbb berendezésekkel várja a kikapcsolódni, művelődni vágyó egyéneket és közösségeket. Több csoport és klub kezdte meg a működését, sok-sok színvonalas kiállítás megrendezésére nyílt lehetőség. Tíz év alatt sikerült többszörösére növelni a látogatók számát, és mára már nemcsak helyileg, hanem országosan és nemzetközileg is ismert közösségi intézmény lett a DMK Józsai Közösségi Háza: az ez évben megrendezett, kétnapos Cívis Népzenei Fesztiválra, vagy a Nemzetközi Vasútmodell Kiállításra az ország számos pontjáról, és a határon túlról is érkeztek vendégek.

Az eltelt sikeres tíz év után, a visszatekintés mellett még több szolgáltatással, még szélesebb rendezvénykínálattal szolgáljuk ki a lakossági igényeket.

A nagy sikerű Hangbújócska-Zenebölcsi, a gyerek jóga, a gyermek néptánc foglalkozások jelenlegi résztvevőiből felnövekvő ifjú nemzedék számára a későbbiekben a fiatalok érdeklődésének megfelelő programok indítását tervezzük. A gyermek néptánc népszerűsége kapcsán joggal remélhetjük, hogy néhány éven belül nemcsak a népzene, hanem a néptánc is az érdeklődés középpontja kerülhet Józsán. Kiemelt cél a következő évekre is az értékmegőrzés, a hagyományok éltetése és továbbadása a népművészet valamennyi ágában.

A közelmúltban alakult nordic walking és a jóga csoport az egészséges életmód melletti elkötelezettség felé mutat irányt.

A két nyugdíjas klub, a Csipkeverő Kör és a Józsai Díszítőművészeti Szakkör meghatározó és példamutató közösségként van jelen a településen.

Mindezek a hagyományokon alapuló, új elemekkel bővülő programok tartalmukban, felépítésükben nemcsak a művelődést és a szórakozást szolgálják, hanem jelentős közösségfejlesztő szerepük is van. A közös együttlét, a közös cselekvés ad alapot egy település közösséggé fejlődéséhez, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy a település minden lakója otthon érezze magát Józsán. A közös tervezés, szervezés, a közös munka az együttműködő partnerekkel és a lakossággal mind ezt a célt szolgálja a következő években is, hogy elégedetten, sok eredménnyel és sikerrel a hátunk mögött lépjük át majd néhány év múlva a nagykorúság küszöbét.

A Józsai Közösségi Ház születésnapi rendezvénye szeptember 29-én 17 órától lesz az intézmény színháztermében, melyre szeretettel várjuk régi és új vendégeinket, csoportjainkat, együttműködő partnereinket, a helyi közösségek tagjait, és a Józsán élő magánszemélyeket. Legyenek a vendégeink, ünnepeljük együtt a 10. születésnapot!