Nyitni-kék egészségnap Józsán

A rákbetegségek korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet.

ilco1_640

Dánielfy Diána csengő hangú énekével indult április 22-én 10 órától a Debreceni ILCO Egyesület és a Józsai Közösségi Ház által szervezett Nyitni-kék egészségnap a Józsapark piacterén. A hallgatóság villámcsődület keretében közösen énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt, ami ezúttal nem csupán a tavasz előcsalogatására volt hivatott, hanem az egészségnap létrehozásának vezérmotívuma is volt. A vastagbél megbetegedéseinek szűrővizsgálatára, korai felismerésére hívta fel a figyelmet, a népesség egészségtudatos, felelős magatartásának felébresztése volt a célja. Ezért is választotta az egyesület a Nyitni-kék jelmondatot, utalva arra, hogy nyitnunk kell a vastagbél műtéten átesett, sztómát viselő emberek felé, ismerjük meg a vastagbél- és végbélrák megelőzésének módjait, a betegség kezelésének lehetőségeit, a sztómával élők mindennapjait.

ilco2_640

Közel százan gyűltek össze a piactéren a szabadtéri, közös éneklésre. A megjelenteket Bátoriné Gém Eszter, az ILCO Egyesület vezetője köszöntötte, és meghívta őket a közösségi ház színháztermébe, ahol az egészségnap programjai folytatódtak. Először az egészségügyi totó megfejtőit jutalmazták meg. A hónap elején meghirdetett játékra összesen 52 megfejtés érkezett, ebből 37 volt 13+1 találatos. Valamennyi megfejtő ajándékot kapott. A díjkiosztás után Dr. Varga Attila urológus és Dr. Németh Attila proktológus válaszolt az érdeklődők írásban feltett kérdéseire. Sok hasznos tudnivalót elmondtak az emésztő- és kiválasztó rendszer betegségeiről. Részletes információt kaptak a hallgatók a 2017-ben bevezetésre kerülő vastagbélrák szűrőprogramról.  A világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezés célja a betegség korai felismerése, még abban az időszakban, amikor nem okoz tüneteket, csak laboratóriumi vizsgálattal, vagy végbél-tükrözéssel mutatható ki. Ezt a szűrővizsgálatot minden 50 év feletti egyénnek érdemes elvégeztetni, mert életet menthet a rákbetegség korai felismerése.

ilco3_640

A színházteremben zajló program mellett az előtérben gyógyhatású készítmények bemutatója zajlott. Itt személyre szóló tanácsadással segítettek a megjelentek kérdéseire válaszolni, és egyes készítményekből kóstolót is kaptak az érdeklődők.

ilco5_640

A legkisebbek az előtérben kék színű karkötőt sodorhattak maguknak hagyományos zsirórsodró eszköz segítségével, vagy madaras képeslapot ragaszthattak a Nyitni-kék nap emlékére.

ilco4_640

Az egészségnap minden résztvevő számára hasznos információkkal szolgált, közelebb hozta egymáshoz a sztómával élőket és az egészségükért aktívan tenni akarókat, az önkéntes segítőket, és azokat, akik a későbbiekben szeretnének csatlakozni az önkéntesekhez, az orvosokat és a laikusokat. Valóban megadta a lehetőséget – jelmondatához híven – az egymás felé nyitásra, és az egészségtudatosságra ébredésre.