Hold és természet

A kertészkedés és a holdfázisok összefüggéseiről hallhattunk előadást a Józsai Közösségi Házban.

hold1_resize_640

Kökényessy György természetgyógyász tartott ismeretterjesztő előadást az élővilág és a Hold kapcsolatáról február 9-én. A Józsai Kertbarát Kör és a Józsai Közösségi Ház által szervezett programon megtudhattuk, hogy mielőtt ásót, kapát ragadunk, és hozzákezdünk a kertészkedéshez, érdemes felnézni az égre.

Kísérő égitestünk, a Hold hatással van a természeti jelenségekre, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A Hold ár-apály jelenséget generáló hatása mindenki előtt ismert, de ez igaz minden élő szervezetre is, habár ez nem annyira látványos, mint a tengerszint mozgása. Különösen a növények érzékenyek a holdfázisok változásaira, mert a nedvkeringésüket nagyban befolyásolja. Az sem mindegy, hogy milyen növényekről van szó. Az előadásból megtudhattuk, hogy a föld alatt termő növényeket, aminek a gumóját, gyökerét fogyasztjuk, mindig fogyó holdnál kell elvetni, a föld felett termőket növő holdfázisban. Tilos metszeni teleholdnál, mert a növény „elvérzik” ilyenkor. A trágyát, komposztot is fogyó holdnál érdemes a földbe juttatni, és ilyenkor mélyen kell kapálni, növő holdnál viszont csak sekélyen, épp csak a talaj tetejét fellazítva.

Közel két órán át hallgathatták, jegyzetelhették az érdeklődők a hasznos tanácsokat. Gyuri bácsi még azt is elmondta, hogy nemcsak a termés lesz bőségesebb, ha a holdjárást figyelve végezzük a kerti munkákat, de növényvédő szerekből is kevesebb kell majd, mert ellenállóbbak lesznek a növényeink.

  hold2_resize_640

Az előadás végén  már mindenki sietett volna is a kis kertjébe, hogy kipróbálja a frissen tanultakat, de sajnos a jó idő még várat magára. Addig is érdemes a témával kapcsolatban az interneten is keresni információkat, és tanulmányozni a holdnaptárt, hogy előre megtervezhessük a tavaszi kerti munkák menetét.

hold3_resize_640