Hogyan tároljuk a családi képeinket?

Manapság a digitális világban minden sokkal egyszerűbb. Bárki bármennyi képet csinálhat gyermekeiről, egymásról, magáról gyakorlatilag ingyen, fotótudás nélkül, és ehhez még fényképezőgépre sincs szüksége, elég egy átlagos telefon is, ami gyakorlatilag mindenkinél van. Na de hogyan őrizzük meg képeinket az utókornak, hiszen ha nem készítünk papírképet (ami maximum kifakul, besárgul, de 100 év múlva is meg lesz), valahogy meg kell oldani a képek biztonságos tárolását.

Alaptézis: egyszer minden pendrive, memóriakártya megtelik, egyszer minden kütyü elromlik.

piktogramok_743Emiatt egyrészt érdemes csak a legfontosabb képeinket megtartani, illetve a képek átméretezésével, tömörítésével, sokkal kisebb tárhelyet foglalunk el. Ha úgysem tervezzük poszter nyomtatást (vagy még 10x15-ben sem akarjuk előhívni), akkor felesleges az extrém nagy felbontás. Ezzel alapvetően csökkenthető a tárigény.

Másrészt kell egy üzembiztos tárhely. Alapvetően két féle megoldás létezik: a NAS és a FELHŐ. A NAS szó szerint fordítva hálózati tároló (Network Attached Storage). Ez gyakorlatilag egy internetre kötött merevlemez (általában több), aminek az adatai bárhonnan elérhetők. Ezzel szemben a FELHŐ egy szerverhez kap­csolt szolgáltatás, ahová feltölthetjük, tárolhatjuk és ahonnan ezután bármikor bármiről elérhetjük adatainkat. (Persze végső soron a FELHŐ szolgáltató is egy merevlemezen tárolja az adatainkat valahol.) Mindkét megoldás esetében akár auto­matikusan is szinkronizálódnak a képeink a telefonunkról, vagy a fényképezőgépünkről, a számítógépünkről. Csak míg a NAS mondjuk a szekrényben van a lakásunkban, addig  a FELHŐBEN tárolt képeink valahol nagyon messze vannak egy szerveren, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A NAS esetében tehát fizikailag is rendelkezünk a képeket tároló eszközzel, így ezt a kütyüt be kell szerezni, installálni-konfigurálni kell, viszont egy kézzel fogható eszközön fizikailag is birtokoljuk családi képeinket. Ha betelik a tárhely, nagyobb merevlemezt kell bele szereznünk, ha tönkremegy a NAS vagy a merevlemez, vehetünk újat (persze ilyenkor nem vész el az adat) tehát van vele teendő. A FELHŐ esetében a havi díj kifizetésén túl nincs sok dolgunk, amikor pedig megtelik, pár kattintással válthatunk egy nagyobb csomagra. Viszont érdemes időben fizetni a szolgáltatási díjat, jó, ha emlékszünk a belépési jelszavainkra, fiókunkra, ellenben oda a hozzáférésünk a képeinkhez. 

Egy alap NAS 30-50 ezer forint, a komolyabb, több merevlemezt is kezelő darabok ára pedig elérheti a 100 ezer forintot is, és még meg kell vásárolni bele a merevlemezeket, amik rendszerint párban/tükörben dolgoznak. Ezzel szemben FELHŐ esetében vannak ingyenes csomagok, melyek 2-10 GB közötti tárhelyet adnak. Ezt pillanatok alatt ki fogjuk nőni (főleg ha videókat is tárolunk), egy l terabájtos csomag pedig kb. havi 3000 forint­ba kerül a legnagyobb szolgáltatóknál, mint az Apple, a Google és a Dropbox. Az Amazonnál viszont évi 3000 forintért bármennyi fotót, évi 15.000 forintért pedig bármennyi más tartalmat feltölthetünk.

Videóinkat feltölthetjük egy ingyenes videómegosztóra is (ez is egy FELHŐ végül is), de ilyenkor érdemes odafigyelni, kikkel osztjuk meg családi felvételeinket.

Melyik a biztonságosabb megoldás? Ha otthon van egy NAS-unk, ami még szink­ronizál is a felhőbe! Így akkor sem lehet gond, ha betörnek és elviszik a NAS-t vagy valami extrém káresemény során (beázás, tűz) teljesen tönkremegy, és akkor sincs gond, ha ne adj isten valami komoly probléma merül fel a felhőszolgáltatóval.

Aki semmilyen hálózati megoldásban nem bízik (azok az aljas hackerek biztos feltörik a családi albumunkat), és minden eshetőségre fel szeretne készülni, az vegyen egy külső merevlemezt, amire másolhatja a képeit manuálisan, majd arról készíthet egy biztonsági másolatot, amit elrejt/elás a kert végében. Ja és minden fotókészítés után a fenti műveletsor ismételendő :).

Felhasznált forrás: APA Magazin 2016/1.