Figyeljünk egymásra!

Az utóbbi időben több, figyelmetlenség miatt bekövetkezett baleset történt Debrecenben. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felhívása a Józsán közlekedőkre is érvényes.

A napokban ismét több olyan közlekedési baleset történt Debrecenben, amelyekben gyalogosok és kerékpárosok voltak érintettek. A gyalogosok és a kerékpárosok – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői – szinte minden esetben személyi sérülést szenvednek. Az ilyen balesetek gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek. Éppen ezért kérjük Önöket, hogy a balesetek elkerülése érdekében kiemelt figyelmet fordítsanak a közúti közlekedési szabályok betartására, és külön kérjük a szülőket, hogy gyermekeik figyelmét is hívják fel ennek fontosságára.

A balesetet okozó gyalogosoknál a leggyakoribb probléma a hirtelen úttestre lépés, amikor úgy kezdik meg az úttesten történő átkelést, hogy előtte a kellő körültekintést elmulasztják. Szintén nagy veszélyt rejt magában az álló jármű, illetve egyéb tereptárgyak (bokor, fa, épületek) takarásából történő úttestre lépés. Ilyen esetekben a gyalogos felé közlekedő járművezető nem, vagy nehezen tudja elkerülni a balesetet. Fokozza a balesetek veszélyét, ha a közlekedésük során mobiltelefonjaikat használják, illetve ha fülhallgatóval zenét hallgatnak. Mindezek a tevékenységek megosztják a figyelmet és balesetveszélyes helyzetben lassabb reagálást jelenthetnek. 

A mindennapi közlekedésünk során gyakran előfordul, hogy a gyalogosok egy része nem veszi igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt gyalogos-átkelőhelyet az úton való áthaladásukkor, hanem szabálytalanul, annak közelében – ahol épp ezért a járművezetők nem számítanak rájuk, így lényegesen veszélyesebb útszakaszon - kelnek át.

Fontos megemlíteni, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely önmagában nem garantálja a balesetmentességet, természetesen itt is kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedni. A KRESZ elsőbbségi joggal ruházza fel az átkelőhelyen áthaladó gyalogost, azonban annak biztosításáról minden alkalommal meg kell győződni! Járművezetőként minden esetben várjuk meg, amíg a gyalogos fellép az úttestről a járdára, és soha ne próbáljanak meg közvetlenül mögötte elhaladni vagy kényszeríteni őt a gyorsabb áthaladásra. Fontos, hogy a járművezetők is mindig fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel, és ha szükséges, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok és kerékpárosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

A kerékpárosok kerékpárúton közlekedve is kiemelten figyeljenek az útkereszteződésekben a jelzőtáblákra és a jelzőlámpák jelzéseire. A kerékpárút úttesten történő átvezetése nem jelent automatikusan elsőbbséget is, tehát minden esetben győződjünk meg a forgalmi rendről, illetve arról, hogy az elsőbbséget biztosították-e részünkre. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szabálytalan fenn ülve közlekedni, a kerékpárt tolva, gyalogosan kell átkelni az úton.

Tapasztalataink alapján a kerékpárosok egy része az útkereszteződésekben a tilos jelzés ellenére áthajt az úttesten, amely azon túl, hogy jogsértő, rendkívül balesetveszélyes is.

A gyalogos és kerékpáros balesetek megelőzésére és visszaszorítására a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az elkövetkezendő időszakban is.

police_206_263

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.