Könyvajánló

Robert Harris könyvét ajánljuk ezen a héten a felnőtt olvasók figyelmébe, a gyerekeknek pedig Fabian Lenk német gyermekkönyv-szerző legújabb izgalmas könyvsorozatának első kötetét ajánljuk. Kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Fabian Lenk: Az aranyváros titka  (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1.)

A népszerű német gyermekkönyv-szerző, Fabian Lenk újabb izgalmas könyvsorozatba kezd Dr. Dark hihetetlen kalandjai címmel. A kackiás bajszú címszereplőt mint magánnyomozót és ikreit, a gyorsaságmániás Leandrót és a rendkívüli megfigyelőképességgel rendelkező Lunát egy veszélyes küldetés a perui dzsungelbe hívja. Theo, az eltűnt kutató nyomába erednek, aki egy titokzatos inka város felfedezésén munkálkodott. Dr. Dark és csapata repülő motorbicikliken, különleges védőszemüveggel felszerelve kezdik meg a nagy bátorságot igénylő nyomozást. Velük tart Tinnie, a kissé beszédhibás robot is, akinek nem tudni, mennyire veszik hasznát a tengernyi rémséggel fenyegető őserdőben.

dr.dark_350_510_01 

Robert Harris: Tiszt és kém

1895. január 5-én nem mindennapi látványosságot néz mintegy húszezer párizsi polgár az École Militaire központi, ún. Morland-udvarán. Ünnepi külsőségek között ekkor hirdetik ki a párizsi katonai kormányzat első állandó hadbírósága ítéletét: Alfred Dreyfust, a 14. tüzérezred zsidó származású kapitányát, vezérkari századost száműzetésre és szabadságvesztésre ítélik, egyben látványosan megalázzák és megfosztják katonai rangjától. Néhány nappal később pedig hajóra teszik, és tíz évet húz le a pokoli Ördögszigeten, az ország meghatározó értelmiségi szereplőinek tiltakozása ellenére. A ceremónia szemtanúja Georges Picquart katonatiszt, a vezérkar Statisztikai Osztályának munkatársa, aki a nap végén személyesen ad jelentést Auguste Mercier tábornok-hadügyminiszternek arról, milyen reakciókat is tapasztalt a tömegben. Nemsokára osztályvezetővé nevezik ki, és úgy dönt: megpróbál tisztán látni Dreyfus - egykori tanítványa - ügyében. Nyomozása során azonban csalásra, korrupcióra, bizonyíték-hamisításra bukkan a katonai felsővezetés körében, és egyre inkább biztos benne: Dreyfust ártatlanul ítélték el. A vezérkar részéről először megzsarolják, mikor azonban ez nem sikerül, keményebb eszközökhöz folyamodnak. Ellehetetlenítik és tönkreteszik őt, magánéletét, szerelmét is bemocskolják, hogy senki se higgyen neki... Az antiszemita felhangú ügyet érzékletesen bemutató regény 2014-ben elnyerte a legrangosabb angol irodalmi díjat, a Walter Scott Prize-t.

 tisz_s_km_350_591_01