Rendeletmódosítás és útépítések

Ha a májusi közgyűlés is elfogadja, megszűnhet a lakossági hozzájárulás az útépítéseknél. 11 utcán fognak aszfaltozást végezni Debrecenben 2016-ban, ebből kettő józsai utca: Érsek és Kertekalja – erről tartottak sajtótájékoztatatót az Érsek utcán május 11-én.

ba_nyilatkozik_640

A Debreceni FIDESZ frakció az Új Főnix Tervhez kapcsolódóan kezdeményezi az önkormányzati beruházásban megvalósuló kiszolgáló útépítés és közművesítés költségeinek áthárításáról szóló rendelet lakosságot terhelő fizetési kötelezettségről szóló rész hatályon kívül helyezését. A kezdeményezés célja, hogy csökkentsük a Debreceni családok terheit.

Az útépítési és közművesítési költségekhez történő lakossági hozzájárulás szervezési és finanszírozási rendszerének szabályozása városunkban immár több mint másfél évtizedes múltra tekint vissza. Jelenleg az önkormányzati beruházásban megvalósuló útépítés és közművesítés költségeinek áthárításáról szóló 12/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet rögzíti a hatályos eljárási előírásokat.

A köznyelvben „lakossági önerős“ közműfejlesztéseknek nevezett beruházások esetében a lakosság anyagi hozzájárulása a teljes (tervezési, engedélyezési, kivitelezési) költségekhez viszonyítva jelképes mértékű, néhány százalékos volt de sok család számára jelentős költséget jelentett.

A májusi közgyűlés fogja tárgyalni azt az előterjesztést, amely az önkormányzati beruházásban megvalósuló útépítés és közművesítés költségeinek áthárításáról szóló önkormányzati rendelet lakosságot terhelő fizetési kötelezettség részének hatályon kívül helyezéséről szól. Amennyiben a közgyűlés elfogadja a rendelet módosítását, annak hatályba lépésétől kezdődően nem kell lakossági hozzájárulást fizetni az útépítéseknél.

sajt_640
Fodor Levenete, Balázs Ákos, Papp Viktor 

2016. évben Debrecen önkormányzata az Új Főnix terv – Modern Városok program keretein belül 11 burkolatlan útszakasz szilárd burkolattal való ellátását fogja megvalósítani, melyek a következőek: Dobverő utca, Kisbánya utca, Szeged utca, Géza utca, Daru utca, Kürtös utca, Kertekalja utca, Pohl Ferenc utca, Tücsök utca, Csárda utca, Érsek utca.

Az Érsek utcában – melynek 2015. évben elkészült szakasza folytatódott - 4 méter szélességben, 133 méter hosszon történtek meg az útépítési munkák, melyhez kapcsolódóan csapadékvíz elvezetés is megvalósult. A beruházás értéke bruttó 19.134.000.- Ft.

rsek_elkszlt_640

betonoznak_640

DEHIR CIKKE ÉS VIDEÓJA ITT.