Könyvajánló

Kedves és humoros verses mesekönyvet ajánlunk ezen a héten a gyerekek figyelmébe. A felnőtteknek pedig Bagdy Emőke könyvét. Kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Keresztesi József: Mit eszik a micsoda?

Kedves és humoros verses mesekönyvével mosolyra fakasztja a felnőtteket is Keresztei József: "Ezüsthátú vén gorilla,/ nem kell neki kés, se villa./ Kerek kobak, bolhás prém -/ kedvence a kolbászkrém!// Mihez kezd a vidra télen?/ Kipihenem magam, kérem./ Tévét nézek, későn kelek,/ keszegeket eszegetek." Ehhez hasonló vicces rigmusok követik egymást, Adonyi Gábor remek, gyermekeket is elbűvölő, színes grafikáinak kíséretében. Láthatunk itt malacokat a játszótéren, egy iszapban hempergő bivalyborjút vagy épp a titokzatos Lápi Trottyot, a szerző képzeletének tüneményes torzszülöttjét. A szinte dalolható gyerekversek szereplői csupa csintalan, szeretni való lények, akik folyton nyammognak vagy falnak valamit. Valójában neveletlen kölykök, akik persze tudják, hogyan kéne viselkedni - akárcsak a jó szívvel ajánlható kötet célközönsége.

mit_eszik_350_414 

Bagdy Emőke: A személyiség titkai: család, nevelés, önértékelés

Ahogy fizikailag az anyaméh biztosítja azt, hogy a kisbaba teljes biztonságban fejlődhessen élete első kilenc hónapjában, úgy veszi át szociálisan és lelkileg ezt a szerepet a közvetlen családi közeg - ha átveszi. Ennek - az öröklött tényezők mellett kiemelkedően fontos - tényezőnek a személyiségformáló erejéről, hatásmechanizmusáról ír most megváltozott címmel, aktualizált, bővített tartalommal megjelenő könyvében Bagdy Emőke. Műve első felében olyan témákat taglal, mint az életgyakorlat megváltozása a mai korszellem hatására, a nevelés mint a szocializáció útja, az anya-gyermek kapcsolat tipikus zavarai, valamint alakulása a függéstől az önkontroll kialakulásáig. A folytatásban olvashatunk a kamaszkor sajátosságairól, és az ebből természetszerűleg fakadó konfliktusok fajtáiról, a serdülőkori társas kapcsolatokról és ezek zavarairól, értékekről és eszményekről, a nevelők személyiségfejlődésre gyakorolt hatásáról, illetve a korra jellemző neurózisokról és devianciákról. Az irodalomjegyzékkel záruló szakkönyv a szakközönségnek és a laikus olvasóknak egyaránt javasolható, magas színvonalú, olvasmányos munka.

szemlyisg_250_378