Irodalmi rejtvényekkel ünnepelték a Költészet Napját

Április 11-én minden évben József Attila születésnapjára emlékezünk, de ez a nap a magyar költészet ünnepe is 1964 óta. Ilyenkor fejet hajtunk a magyar költészet gyöngyszemei előtt, legyen az népköltészet vagy szépirodalmi alkotás, régi korok lírája, vagy kortárs vers.

kn01_640_640

Az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület is megemlékezett a Magyar Költészet Napjáról ebben az évben is. Az idei ünneplés rendhagyó volt, mert nem egy irodalmi összeállítást hallgathattak meg a klub tagjai, ahogyan az előző években, hanem aktívan bekapcsolódtak a versünnepbe. A Méliusz Könyvtár Józsai Fiókkönyvtára közreműködésével rendhagyó irodalomórán vehettek részt, ahol irodalmi rejtvényeket, költészettel kapcsolatos fejtörőket kellett megoldani. Néhányan először kissé szorongva kapcsolódtak be a játékba, aggodalmasan számolgatták, hány éve is ültek utoljára az iskolapadban, mennyit kopott a tudásuk az eltelt hosszú idő óta. A közösség bátorító ereje és a vidám csapatszellem hamar feloldotta a feszültségeket, és mindenki olyan lelkesen fogott a feladatok megoldásához, mint egy kisdiák.

Az irodalmi játék két helyszínen zajlott. Az irodalmi igaz-hamis játékot és a versidézet felismerést a Józsai Közösségi Ház előadótermében oldották meg a klub tagjaiból alakult kiscsoportok, a verssorok helyes sorba rendezését a józsai könyvtár olvasótermében. A feladatok megoldása során még a visszahúzódóbbak is egyre lelkesebbé váltak, örömmel nyugtázták, hogy a tudásuk a sok évtized alatt alig kopott meg. Emlékeznek még nagy költőink életútjára, munkásságuk főbb állomásaira, és a kívülről megtanulandó versek is hamar előbújtak az emlékezet  alig-fakult tarisznyájából. Néhányan meg is jegyezték büszkén, hogy az ő idejükben még volt idő az iskolában a tudás elmélyítésére, és nagyszerű irodalomtanáraik kemény fegyelemmel megkövetelték a rendszeres és alapos tanulást. Legnehezebb feladatnak a verssorok sorba rendezése bizonyult. A Bogár Imre balladája, a Repülj madár című népköltészeti alkotások, valamint Radnóti Éjszaka, és József Attila Eszmélet című versének sorait kellett sorrendbe állítani. A két népköltészeti alkotást hamar felismerték, sőt, a nótakörös tagok el is énekelték, a két másik vers pontos összeállításához azonban kellett egy kis internetes segítség. Ezzel az idős emberek is megtapasztalhatták, hogy hogyan építhető be a régi tudásunkba a modern technika.

kn02_640_640

A nap végén lehetőségük volt a csoportoknak meghallgatni a játékban idézett verseket neves művészek tolmácsolásában, és szabadon válogathattak, olvashattak verseket a könyvtár versesköteteiből. Valamennyi tag örömteli emlékként fogja megőrizni a jó hangulatot, a szellemi felfrissülést adó vidám napot, amelynek részese lehetett a Költészet Napja alkalmából.