Könyvajánló

A Floran testvérek gyerekkorát elmesélő regényt ajánljuk ezen a héten a felnőtt olvasók figyelmébe, a gyerekeknek pedig Shona Innes pszichológus könyvét ajánljuk. Kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Flip Florian-Matei Florian: Kölyök utca

A Florian testvérek gyermekkorukat írják meg e tündérien bájos, fordulatos, feleselő regényükben segítve egyúttal az olvasót is, hogy újra fölfedezze magában a mindannyiunkban ott lakozó gyermeket.

Úgy született a könyv, hogy egyik fejezetet az egyik testvér, a következőt a másik írta meg. Mégis érzékelhető a különböző stílus, a más és más felfogás, létrejött a részek közti párbeszéd. Ahogy részletezték, nagy élvezettel vették elő a velük történt gyermekkori eseményeket, az élénken bennük élő emlékeket, néhol fikcióval tűzdelték meg.

 klykutca_300_470

Agócs Írisz, Shona Innes: Az internet olyan, mint a pocsolya

Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. Shona Innes, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. Agócs Írisz képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak. Varró Dániel verselése pedig mesterien könnyed és humoros.

"Ha ott egy megbízható illető,

kihúz, ha kell, a pácból minket ő,

és vigyáz rá, hogy el ne kóricáljunk,

gyanús lényekkel nehogy szóba álljunk,

úgy roppant mulatságos micsoda

az internetnek hívott pocsolya."

internet_350_350